Regeringen stryper CSN-lån till extremist-universitet

Uppdaterad 2020-01-22 | Publicerad 2018-03-22

Regeringen stoppar nu studiemedel för studier vid strängt religiösa universitet utomlands.

Detta sedan miljontals kronor betalats ut till studenter vid universitet där kvinnor eller icke-muslimer varit bannlysta.

– Studiemedel ska inte kunna lämnas för utbildningar utomlands som är oförenliga med svensk grundlag, säger Anna Ekström (S), gymnasieminister.

Det var Dagens Nyheter som förra sommaren kunde berätta att CSN betalat ut studiemedel till drygt 70 svenskars utbildning vid det ultrakonservativa Medinauniversitetet i Saudiarabien. Universitetet, där endast män får utbilda sig och där icke-muslimer är förbjudna, är en religiös missionärsskola med målet att sprida den saudiska varianten av islam.

Fyra miljoner kronor har betalats ut av CSN till Medinastudenter under 2000-talet.

Sätter stopp

Men nu har regeringen fattat ett beslut som sätter stopp för den här typen av utbetalningar.

– Studiemedel ska inte kunna lämnas för utbildningar utomlands som är oförenliga med svensk grundlag, med mänskliga fri- och rättigheter eller principen om ickediskriminering, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Det innebär att studiemedel inte längre ska betalas ut för studier vid lärosäten som bara är öppna för ett kön eller till studier i länder där UD har avrått för inresa.

Även bestämmelserna om så kallade merkostnadslån ändras. Det kommer inte längre att vara möjligt att få en mycket stor lånesumma utbetald vid ett och samma tillfälle.

Bidragsbrotten ökar

En rapport från CSN från i höstas visade att brottsligheten med studiemedel för utlandsstudier ökat kraftigt de senaste åren. När SVT granskade bidragsbrotten kunde de visa att 36 miljoner kronor i utbetalningar varit felaktiga.

Enligt CSN:s uppgifter gällde 60 procent av alla misstänkta bidragsbrott under de två senaste åren språkstudier utomlands.

– Det är bra att kunna plugga utomlands, men svenska studiemedel ska inte lämnas till vilka utbildningar som helst. Den studiestödsförordning vi haft har uppenbarligen inte varit tillräckligt tydlig, säger Anna Ekström.

De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 maj.

Följ ämnen i artikeln