Löfven om S-krisen: ”Det är lång tid kvar till valet”

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Löfven tänker slåss för en socialdemokratisk seger – ända fram till valdagen.

Han menar att det inte alls är kört för hans parti.

– Det är lång tid kvar till valet och nu ska vi fokusera på det viktiga vägvalet för svensk politik, säger han.

Socialdemokraterna har aldrig tidigare gått in i en valrörelse med så lågt opinionsstöd som i dag. Samtidigt har partiet sargats av en uppslitande strid kring migrationspolitiken.

Stefan Löfven.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.

Oron är stor bland partiets företrädare och på fredag, när partistyrelsen sammanträder i Stockholm, förväntar sig ledamöterna en tydlig färdplan fram till valet.

”Riktningen är rätt”

Statsminister Stefan Löfven slår fast att ”det är alldeles för dåliga siffror” men att han känner sig stärkt av det som hans regering åstadkommit under sina fyra år i Rosenbad.

– Vi har 100 000 fler människor i välfärden nu och totalt på arbetsmarknaden är det 300 000 fler som går till jobbet jämfört med när jag tillträdde. Det riktningen känner jag är rätt och det måste vi fortsätta med, säger han.

Den färdplan för politiken framåt som partistyrelsen efterlyser menar han redan finns.

– Vi har haft en färdplan sedan kongressen 2013 och vi är mitt uppe i den nu, säger han och nämner beslut om satsningar för fler i jobb, bättre skolor och stärkt välfärd.

”Jag kommer slåss”

Samtidigt framhåller han att det finns mycket kvar att göra och att väljarna därför står inför ett viktigt vägval i höst kring vilket samhälle Sverige ska vara.

– Ska vi ha ett samhälle där vi ser till att utveckla välfärden, investera i varandra och ser till att skattebetalarnas pengar faktiskt används i välfärden? Eller ska vi tillbaks till det som den borgerliga regeringen gjorde i åtta år, sänkte skatter så välfärden drabbades, säger Löfven.

– Ja, jag kommer då slåss för det första alternativet och det tror jag kommer att höja opinionssiffrorna. 

Finns tid att vända

Många bedömare tvivlar i dag på att det är möjligt för S att vända den negativa opinionstrenden till valet. På fredag återstår endast 100 dagar till valdagen den nionde september.

Men att det skulle vara kört vill Stefan Löfven inte kännas vid.

– Det är lång tid kvar till valet och nu ska vi fokusera på det viktiga vägvalet för svensk politik, säger han.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE