Profiler på Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

OM AFTONBLADET

På Aftonbladet jobbar ett hundratal journalister.

Här är några av våra mest framstående profiler.

Anders Lindberg
Foto: Magnus Sandberg
Anders Lindberg

Anders Lindberg

 • anders.lindberg@aftonbladet.se

Jag är politisk chefredaktör sedan 2018 och har jobbat på Aftonbladet sedan 2010. Jag bor i Stockholmsregionen med min familj men är född och uppvuxen i Göteborg.

Är utbildad jurist men har även pluggat naturligt friluftsliv i två år på Sjöviks folkhögskola i Dalarna.

Tidigare har jag bland annat arbetat på Utrikesdepartementet och med försvarsfrågor för Socialdemokraterna. På fritiden är jag scoutledare och håller gärna till i skogen.

Läs alla texter av Anders Lindberg här.

Foto: CAROLINA BYRMO
Johanna Frändén

Johanna Frändén

 • johanna.franden@aftonbladet.se

Jag jobbar för Aftonbladet sedan 2006, då jag var med i uppstarten av gratistidningen Punkt SE (vila i frid). Sedan drygt tio år har jag ett fast frilanskontrakt. Baserad i Paris, där jag täcker en hel del fotboll, samhälle och kultur också i grannländerna. Du hittar mig på Camp Nou i Barcelona, framför Notre-Dame när den brinner och på Marine Le Pens valvaka när det vankas presidentval i Frankrike. Krönikör på Sportbladet och nyhetskolumnist för tidningen sedan 2012. 

Läs alla texter av Johanna Frändén här.

Foto: Emil Wesolowski
Karin Pettersson

Karin Pettersson

 • karin.pettersson@aftonbladet.se

Jag heter Karin Pettersson och är chef för Aftonbladets kulturredaktion sedan 1 februari 2020. Jag har en lång bakgrund i journalistiken, jag har bland annat varit politisk chefredaktör på Aftonbladet i åtta år, och var med och startade tidningen Fokus. Jag har också skrivit boken ”Internet är trasigt” tillsammans med Martin Gelin. 

Läs alla texter av Karin Pettersson här.

Foto: Jonas Eng
Kerstin Weigl

Kerstin Weigl

 • kerstin.weigl@aftonbladet.se

Jag började på Aftonbladet en junidag 1986, omedveten om att det var första dagen av mitt journalistiska liv. Jag var en osäker ung kvinna med stark lust att berätta historier. Så har det fortgått. Jag är modigare, mer erfaren men aldrig tvärsäker. Jag drivs av samma vilja att berätta, gärna om det som är känsligt och sårigt. På senare år har jag ägnat mycket tid åt att granska dödligt våld mot kvinnor och tvångsvård av barn.

Läs alla texter av Kerstin Weigl här.

Foto: Magnus Wennman
Kristoffer Bergström

Kristoffer Bergström

 • kristoffer.bergstrom@aftonbladet.se

Jag är nyhetskolumnist och sportreporter på Aftonbladet. Det betyder att jag sedan 2007 skrivit om allt som är sport och allt som inte är det. 

Om hemmaplaner och hemlöshet, om inställningar och sexställningar, om att tappa ledningen och att tappa håret. Om varför mer bidrag går till välbeställda Vellinge och Nacka än till krisande Bjurholm och Junsele. Om varför Mästarnas mästare alltid är bedrövligt första halvan av säsongen och fenomenalt på slutet.

Jag önskar att det gjorde mig bredast på redaktionen, men sanningen är troligen att jag är mest splittrad.

Läs alla texter av Kristoffer Bergström här.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Lena Mellin

Lena Mellin

 • lena.mellin@aftonbladet.se

Jag är inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet och ser som min främsta uppgift att upplysa våra läsare och tittare ska förstå vad som händer - och därefter fatta sina egna beslut. Jag brukar kalla  mig konsumentvägledare i politik.

Jag har jobbat på Aftonbladet sedan 1978 och skrivit om om svensk politik och EU i 35 år.

Jag bor i en av Stockholms söderförorter och där är jag också född och uppvuxen. Jag är tyvärr inte det minsta hipp eller inne.

Läs alla texter av Lena Mellin här.

Magnus Wennman

Magnus Wennman

 • magnus.wennman@aftonbladet.se

Jag har arbetat som bildjournalist sedan jag var 17 år, då jag började min karriär på lokaltidningen DalaDemokraten. Sedan 2001 har jag arbetat som bildjournalist på Aftonbladet.
Jag har arbetat i mer än 80 länder och bevakat allt från USA: s presidentval till flyktingkrisen i Afrika, Mellanöstern och Europa. De senaste åren har jag arbetat mer med längre nyhetsprojekt och dokumentärfilmer.
Sju gånger har jag blivit utsedd till Årets fotograf och årets TV-fotograf i Sverige. Sammanlagt har jag vunnit över 100 priser, inklusive sex World Press Photo-priser, alla i olika kategorier. 2017 utsågs jag tillsammans med Erik Wiman till årets journalist av Röda korset.
Nuförtiden arbetar jag lika mycket med film som stillbild. Min kortfilm Fatimas teckningar, där en ung flicka reflekterar över sin flykt genom sina teckningar, vann priset för bästa dokumentär vid Visa D’or i Perpignan 2016
Jag har haft ett flertal utställningar, den mest uppmärksammade, Där Barnen Sover, har turnerat i 17 länder runt om i världen. Jag har också ställt ut i Capitolium i Washington DC och i FN-skrapan i New York.
År 2018 publicerade jag mitt första reportage och omslag i National Geographic Magazine.

Foto: Pontus Orre
Malin Wollin

Malin Wollin

 • malin.wollin@aftonbladet.se

År 2006 tog jag min journalistexamen vid nuvarande Linnéuniversitet och elva minuter senare var jag kolumnist på Aftonbladet. 

När jag inte ägnar mig åt kolumner så skriver jag böcker och blogg och andra texter samt livepoddar med Linda Skugge. 

Till vardags, och fest, bor jag i ett radhus i Kalmar med Joachim och våra fem barn. 

Läs alla texter av Malin Wollin här.

Foto: Viktor Fremling
Markus Larsson

Markus Larsson

 • markus.larsson@aftonbladet.se

Markus Larsson, 43 år, rockjournalist. Jag är född och uppvuxen i Kiruna, den största och viktigaste staden i norr som alla från Malmberget och Gällivare redan vet. Fråga Erik Niva. Utbildade mig till journalist på Kirunatidningen, NSD, Norrbottens Kuriren och Kalix Folkhögskola. Jag började på Aftonbladet 1998 och har varit kvar sedan dess. Har i huvudsak skrivit om och recenserat både fantastisk och fasansfull musik. Är djupt nere med rock, hiphop, soul, jazz, vin, NFL, matlagning, längdskidor, hifi, böcker, film, tv-serier, quiz, ugglor och Kansas City Cheifs. Vad innebär det? Att dygnet inte har tillräckligt många timmar.

Läs alla texter av Markus Larsson här.

Martin Schori

Martin Schori

 • martin.schori@aftonbladet.se

Jag började på Aftonbladet 2012 och har förutom en kort sejour på KIT sett tidningen som mitt hem sedan dess. 
I dag är jag chef för gräv-och nyhetsredaktionen samt ställföreträdande ansvarig utgivare. Jag brinner för att Aftonbladet ska leda den digitala utvecklingen och fortsätta vara förstavalet även för framtidens nyhetskonsumenter.
Jag har skrivit boken ”Online only - allt du behöver veta för att bli morgondagens journalist”, som fått flera priser. Annars gillar jag att äta mat och träna boxning (har dock  aldrig varit i närheten av något pris i någon av de grenarna).

Läs alla texter av Martin Schori här.

Foto: Stefan Mattsson
Natalia Kazmierska

Natalia Kazmierska

 • natalia.kazmierska@aftonbladet.se

Natalia Kazmierska, 40 år, jag har varit mångårig kolumnist på Aftonbladet och reporter som gärna skriver om sociala frågor, integration och migration. Jag har arbetat i 20 år på flera olika tidningar och magasin, med radio och tv, samt är en av författarna till boken Popkulturens död (2018). Jag fick Björn Nilsson-priset 2015 för min journalistiska stilistik och var nominerad till Stora journalistpriset 2013, för serien Välkommen, om integration i tre svenska kommuner. 

Läs alla texter av Natalia Kazmierska här.

Foto: Mikael Gustavsen
Oisín Cantwell

Oisín Cantwell

 • oisin.cantwell@aftonbladet.se

Jag heter Oisín Cantwell, är 55 år gammal och har varit anställd på Aftonbladet sedan 1997.
Länge arbetade jag som reporter, men numera är jag nyhetskolumnist. Det innebär att jag ska förhålla mig till händelser i nyhetsflödet, anlägga ett personligt perspektiv i mina texter och analysera skeenden och händelser.
Jag skriver en hel del om brott och straff. I en tid av skenande kriminalpolitisk populism tror jag att det är viktigare än på länge att slå vakt om mänskliga rättigheter och en grundläggande rättssäkerhet. I världen - och i Sverige. 

Läs alla texter av Oisín Cantwell här.

Foto: Lotte Fernvall
Peter Kadhammar

Peter Kadhammar

 • peter.kadhammar@aftonbladet.se

Kolumnist och reporter, rapporterar från politiska omvälvningar och dramer, krig och vardagsliv över hela världen. Jag besöker lika gärna Nykvarn som New York, far med lika stor entusiasm till Peking som till Pajala. Jag reser dit det finns en bra historia att berätta. Jag har bland annat belönats med Stora Journalistpriset och Guldpennan. Jag har jobbat på Aftonbladet sedan 2001.

Läs alla texter av Peter Kadhammar här.

Foto: Stefan Mattson
Robert Aschberg

Robert Aschberg

 • robert.aschberg@aftonbladet.se

Jag är född 1952, och har ingen formell utbildning. Efter gymnasiet hade jag diverse jobb, men mot slutet av 70-talet bestämde jag mig för att bli journalist.

Efter ett halvår som frilans fick jag anställning på Saxons Veckotidning, därefter på Expressen. Sju år senare blev jag värvad till tidningen Z och sedan det nystartade TV3, där jag stannade i 30 år. En period jobbade jag också med radio. Jag har skrivit kolumner i Aftonbladet i 20 år och arbetar nu med det lilla grävformatet 200 sekunder.

Läs alla texter av Robert Aschberg här.

Foto: Ola Axman
Torbjörn Ek

Torbjörn Ek

 • torbjorn.ek@aftonbladet.se

Jag är reporter och ibland krönikör med fokus på nöje. I text och tv bevakar jag nöjeshändelser och kändisar i Sverige och världen, och har en extra kärlek till Melodifestivalen och Eurovision. Jag började på Aftonbladet 2005 och har bland annat hunnit med att vara Aftonbladets korrespondent i London under tre år. Jag har bevakat allt från val, terrordåd och uppmärksammade rättsfall till fotboll och kändisliv men tyvärr blivit tvungen att tacka nej till intervjuer med både Cher och Christina Aguilera. Vid sidan av nöjet är även amerikansk och brittisk politik ett specialintresse.

Läs alla texter av Torbjörn Ek här.

Wolfgang Hansson

Wolfgang Hansson

 • wolfgang.hansson@aftonbladet.se

Jag arbetar som utrikeskommentator vilket innebär att jag analyserar och värderar vad som händer i världspolitiken och i enskilda länder.

Jag har arbetat på Aftonbladet sedan 1986. Som tidningens utsände har jag rapporterat från en rad stora internationella konflikter och krig men också från ett stort antal amerikanska presidentval och val i Europa. 

Berlinmurens fall och terrordåden i USA den 11 september är två av de händelser som varit mest spännande att få vara med om. 

Jag har varit stationerad som utrikeskorrespondent i Bangkok, London och New York.

Jag har också skrivit totalt tre böcker om terrorism och kommunismens fall.

Vid sidan av utrikespolitik är fotboll min stora passion. Jag ser allt jag kan från Premier Leauge.

Läs alla texter av Wolfgang Hansson här.

Foto: Jerker Ivarsson
Åsa Linderborg

Åsa Linderborg

 • asa.linderborg@aftonbladet.se

Född 1968 i Västerås. Jag är historiker, författare och har skrivit i Aftonbladet sedan 2003. Efter tio år som kulturchef är jag nu senior reporter med ett särskilt intresse för människans villkor och maktens mekanismer.

Läs alla texter av Åsa Linderborg här.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN