Kärleksparen lever singelliv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-04

Nya trenden: vara ihop – men ändå leva självständigt

Visst, vi är tillsammans – men inom paret gör vi vår egen grej.

Säg välkommen till fenomenet ”parsingel”!

– Självständighet har blivit en ny religion, säger trendforskaren Marie Söderqvist Tralau.

Det är trendigt att vara singel – även inom ett förhållande.

Förr spelade mamma golf bara för att pappa gjorde det. Men den nya tidens partner ställer inte upp på något hon inte vill.

Fenomenet kallas ”parsinglar” och innebär att hon och han lever helt egna liv trots att de är ihop. Glöm följa John! Den mentala singeln är egensinnig, spontan och gör precis det hon vill.

Större doser egoism

– Självständighet har blivit en ny religion. Det ses som lite misslyckat att vara beroende av någon annan eller tvingas anpassa sig till andra.

Det säger Marie Söderqvist Tralau, vd på trend- och omvärldsanalysföretaget United Minds som nyligen har gjort en undersökning om den nya tidens singlar.

Vilka är skillnaderna i förhållanden i dag mot för 40 år sedan?

– Kvinnor tjänar pengar och yrkesarbetar, vilket har gjort att rollen som maka och mor bara är en del av kvinnans liv.

– Dessutom föder vi barn allt senare, vilket gör att vi lever ganska många år utan att behöva ta hänsyn till barn och därmed kan tillåta mycket större doser egoism på gott och ont i relationer.

Varför har det blivit så här?

– Självständighet, alltså att göra sin egen grej, är viktigt i dag. Man ska ha egna vänner, egna intressen och egen karriär. Detta är till stor del en produkt av 70-talets kvinnorörelse i kombination med 80-talets satsa på dig själv-trend.

När började trenden synas på allvar?

– Under 90-talet blev singeln ett begrepp. Dessutom blev alla självständiga 70-talister vuxna rent åldersmässigt men fortsatte att leva som om de vore tjugo år; barnsliga, självupptagna, självständiga och partajande. Det slutade vara något självklart att vara en del i ett par så fort man fyllt 25 år.

Hur ser framtiden ut?

– Vi kommer att se fler parsinglar. Allt fler får allt svårare att kompromissa. Alla vill förverkliga sig själva och ingen vill offra något för relationen. Det viktigaste för parsingeln är att visa att man, trots parrelationen, fortfarande är sin egen och gör sin grej. Man behåller sina matvanor, sina vänner, sitt uteliv och sina egna intressen.

Jens, 28, och Emilia, 25: "Vi är typiska parsinglar!"

Jens och Emilia är ett par – men lever separata liv genom sina hobbyer.

Singlar i par Han: Gillar bilar och tävlar i billjud. Hon: Föder upp leopardgeckoödlor och fotograferar.

Jens och Emilia Germundsjö träffades för sju år sedan. Hon föll för hans humor, han för hennes vackra ögon. Nu är de gifta och har sonen Mikael, 18 månader, tillsammans. Familjen bor i Bro utanför Stockholm.

Jens och Emilia delar många gemensamma värderingar och tycker mycket om att göra saker tillsammans – men är ändå ett exempel på nutidens parsinglar.

– Ja, begreppet stämmer verkligen in på oss. Vi lever ju tillsammans, men våra hobbyer tar mycket av vår tid, säger Jens, 28.

Ägnar timmar åt djuren

Han är biltokig och tävlar i billjud, blev SM-etta i sin klass förra året. Tävlingarna går ut på att ha bäst ljud i bilens musikanläggning.

Emilia, 25, i sin tur ägnar all ledig tid åt sina fyra katter och leopardgeckouppfödningen.

– Jag lägger flera timmar per dag på djuren, medan Jens sträcker sig till att mata dem då och då, säger hon.

Ett sätt att träffa andra

Medan frun tar hand om gravida ödlor häckar Jens i garaget flera timmar i veckan. Där bygger han om bilar och meckar med ljudet. Dessutom snor resorna till tävlingar och mässor stor del av parets kvalitetstid under sommarhalvåret.

Hur känns det att vara en parsingel?

– Ibland skulle jag önska att jag var mer intresserad av Jens hobby och att han vore mer insatt i mina intressen, säger Emilia.

– Men ens egen hobby är ju ett sätt att träffa andra utanför förhållandet och komma bort från vardagen.