- Bara att man kommit överens är ett steg framåt

Publicerad 2013-03-19

Margareta Winberg hoppas att FN:s nyantagna kvinnodeklaration ska sätta press på makthavarna

De enades till slut. FN:s nationer drev i sista minuten igenom en historisk deklaration om kvinnors rättigheter.

- Många av oss var väldigt oroliga för att det inte skulle bli några gemensamma slutsatser, säger Margareta Winberg, ordförande för UN Women Sverige.

Margareta Winberg, ordförande för UN Women Sverige.

I fredags enades så västländer och muslimska länder om en sorts uppförandekod för hur de ska bekämpa våld mot kvinnor.

Länder som Iran och Libyen sa ja till att våld mot kvinnor och flickor inte ska rättfärdigas av ”sedvänja, tradition eller hänsyn till religion”. Tidigare år har FN:s medlemsnationer inte kommit överens.

Margareta Winberg, tidigare socialdemokratisk jordbruks- och jämställdhetsminister, är ordförande för UN Women Sverige, vars arbete är att sprida och göra verklighet av kvinnokonventionen.

- Jag hoppas att detta leder till att fler länder, även Sverige, tar kvinnokonventionen på allvar, säger hon.
Varför behövs den nya FN-deklarationen?
- Den behövs, såsom kvinnokonventionen, för att man måste hela tiden påminna om att kvinnor har sina egna mänskliga rättigheter.
- Världen har blivit mer konservativ under de här 33 åren som har gått sedan kvinnokonventionen antogs. Det märks framför allt hur motståndet har organiserats på ett helt nytt sätt – bland annat genom sociala medier.

Inte juridiskt bindande

Den nya deklarationen är moralisk bindande, inte juridisk.
- Men är länderna renhåriga går de inte med på något de inte ska genomföra. Och bara det faktum att man kommit överens är ett steg framåt, säger Margareta Winberg. Deklarationen är också viktig opinionsmässigt. Nu skriver du och folk överallt om det här och i flera länder sker då en press mot makthavarna.
Att deklarationen genomfördes just nu tror hon beror på Michelle Bachelet, som varit ordförande för UN Women globalt.
- Jag tror hon spelade en oerhörd roll. Hon gick runt och pratade med de olika delegationerna. Tyvärr slutar hon nu som ordförande.

Skeptiska röster från Egypten

Innan FN-deklarationen blev klar varnade bland annat Egyptens muslimska brödraskap för att deklarationen skulle kunna förstöra samhället – då en kvinna tillåts resa, arbeta och använda preventivmedel utan att ha tillstånd av sin make.
- Man slutar aldrig att förvånas över hur män vill hålla kvar sin makt över kvinnor i världen. Ingen vill lämna ifrån sig makt frivilligt, inte heller männen och då låter det så här, säger Margareta Winberg.