”Kvinnor är mer utsatta än män”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-17

Jobbcoacher ger råd inför utlandsjobb

Många ungdomar väljer att sticka utomlands och jobba efter gymnasiet. En del utan att ha planerat så mycket innan.

Men se upp, det finns faror med att resa så spontant.

– Kvinnor är mer utsatta och inte lika skyddade som män, säger jobbcoachen Mats Assarsson.

Unga tjejer åker utomlands för att jobba som au-pairer, reseledare eller inom restaurangbranschen, bland annat.

En del väljer att med ganska tomma plånböcker söka lyckan i ett annat land.

– De är mer utsatta, speciellt om de bor själva, säger Mats Assarsson.

”Du kan råka illa ut”

Jobbcoachen Nina Jansdotter tipsar unga kvinnor om att vara försiktiga:

– Om du är för ung och inte så mogen kan du råka illa ut. Det finns jobb där du blir utnyttjad, kränkt och tilltufsad. Du ska självklart ut, resa och uppleva saker, men ta reda på dina rättigheter och ha bra försäkringar. Du ska inte vara rädd för att be om hjälp heller. Kontakta ambassaden om det händer något, ring hem till någon och i värsta fall: åk hem och se det inte som ett personligt misslyckande. Det kan gå lite prestige i att vara kvar och inte komma hem för att man inte pallade.

Kolla upp arbetsgivaren

Både Mats Assarsson, Nina Jansdotter och Arbetsförmedlingen betonar hur viktigt det är att planera innan du packar väskan och reser iväg för ett jobb.

Du ska helst ha ett jobb innan du sticker. Och kolla upp så mycket som möjligt om arbetsgivaren.

– Om du till exempel ska vara au-pair är det bra att få numret till en tidigare au-pair och fråga om tips, säger Elisabeth Andersson, EURES-rådgivare vid Arbetsförmedlingen.

Hon och kollegorna jobbar med att tipsa och hjälpa ressugna svenska ungdomar.

– Försök så långt som möjligt ta reda på vad som gäller i det land du reser till. Vad är det för arbetsgivare? Hur är det med ekonomin? Försäkringar? Hur ska du betala din skatt? Du kan kontakta oss EURES-rådgivare, vi kan hjälpa dig med vad du ska tänka på innan du tar ett jobb utomlands.

”Det gäller att vara skyddad”

Det gäller även att veta vilka rättigheter som du har i landet. Och skyldigheter. Lita inte för mycket på att svenska ambassaden finns där för dig.

– De kan säkert ge dig råd, men du kan inte bara ge dig ut och tro att svenska staten ska ta hand om dig, säger Elisbeth Andersson.

– Det finns fall där svenskar har arbetat svart, råkat ut för olycksfall och sedan fått dyra sjukhusräkningar. Så det gäller att kolla upp vad som gäller i förväg.