Ljuger ditt barn? Grattis, smart unge

Uppdaterad 2011-03-30 | Publicerad 2010-05-20

Barn som ljuger är intelligenta, visar kanadensisk studie

Var inte orolig om ditt barn ljuger lite.

Det visar bara på intelligens.

Detta enligt en kanadensisk studie med 1 200 barn mellan två och sjutton år. Resultaten visar att en hjärna som formulerar lögner är intelligent.

– Definitivt. Det är mänskligt att ljuga – barn som hittar på saker är smarta, kreativa och fantasifulla, säger Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog.

– Se bara på Astrid Lindgrens alla ungar. Lotta på Bråkmakargatan, Pippi och Madicken – de är alla bra på att hitta på saker.

Reagera och resonera

En del barn ljuger till exempel om att de har fått leksaksbilen av kompisen. Fast mamma eller pappa vet att det inte alls stämmer.

– Då kan du antingen bli riktigt arg för att ditt barn ljuger – eller prata om det. Fråga hur det kommer sig att barnet har fått bilen. De får börja tänka själva, inse att de har tagit något och skäms, vilket de ska göra, säger Malin Alfvén.

Vilket sätt är bäst att reagera på?

– Båda sätten. Ibland kan det behövas att markera direkt hur det verkligen är och att resonera kring det.

12-åringar ljuger mest

Den kanadensiska undersökningen som Daily Mail skriver om visar att 20 procent av tvååringarna ljuger. Men hela 90 procent av fyraåringarna är kapabla att dra jättelögner. Och 12-åringarna ljuger allra mest.

– Barn ljuger i perioder. En del barn börjar hitta på saker redan som tvååringar. De tror på vad de själva säger och de har hemliga kompisar som gör olika saker, men är det verkligen ljug?

– Fyra- och sexåringar ljuger mycket. De är i trotsåldrarna och utforskar världen. 12-åringar är inne i en stor utvecklingsperiod, vill testa sig fram och det är väldigt naturligt, säger Malin Alfvén.

”Sexåringar är rättvisetänkande”

Enligt en del psykologer är det från och med sju års ålder som barn till fullo förstår skillnaden mellan sanning och lögn. Och från åtta års ålder förstår de vad som är rätt och fel.

– Jag skulle säga att de förstår det tidigare, säger Malin Alfvén. Sexåringar är till exempel väldigt rättvisetänkande.

Följ ämnen i artikeln