Var tredje företag negativt till pappalediga män

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-07-18

Åttabarnsfar rasar mot attityden

Fortfarande är det i huvudsak mammorna som är hemma med barnen när de är små. Men för barnen är det bäst om föräldrarna delar på föräldraledigheten.

En anledning till att papporna är så lite hemma med barnen kan vara arbetsgivarnas negativa attityd.

Vart tredje stort företag är negativt till att män tar ut föräldraledighet, det visar ett forskningsprojekt från i år gjort vid Göteborgs universitet. Personalchefer på 200 av landets största företag och mellanchefer på nio företag intervjuades.

Resultatet bekräftas i en ny undersökning av TCO. Män upplever i högre grad än kvinnor att arbetsgivaren är negativt inställd till föräldraledighet. Var femte man uppger att arbetsgivaren ogillar anställda som är föräldralediga.

- Det gör mig så förbannad. Alla pratar om att pappor ska vara hemma mer med barnen men det är inte så enkelt för unga familjer. Det är tuffa attityder mot småbarnsföräldrar på arbetsmarknaden, säger Lars H Gustafsson som är barnläkare i Örnsköldsvik och pappa till åtta barn.

Han fick sitt första barn redan på 60-talet och då var han inte pappaledig. På senare år har han däremot var hemma med sina barn.

- Det gör stor skillnad. Man får en helt annan trygghet som pappa och starkare band till sina barn.

För honom var det enkelt att vara hemma med barn. Han var redan etablerad på arbetsmarknaden och det var ingen som kritiserade honom när han valde att vara pappaledig.

- Men en del får det kärvt på jobbet. De får konstiga kommentarer från kollegor och ledning. Chefen kommer med förtäckta hot. Killar i 25-årsåldern är ömtåliga - de är mitt uppe i karriären.

Rekommenderar tre månader pappaledigt

Lars H Gustafsson tycker att pappor borde vara hemma minst tre månader med sitt barn för att få en bra kontakt.

- Egentligen slår det här med pappamånaden fel. Det är precis som att den tiden räcker men den är för kort. Det är en process att få kontakt med sitt barn och det tar sin tid om det ska fungera. Det borde gå mot en jämnt delad ledighet mellan mannen och kvinnan. De praktiska frågorna med amning kan lösas.

Enligt Lars H Gustafsson är det barnen som tjänar på att ha två föräldrar som delar på ansvaret.

- Men även pappan och mamman tjänar på det. Pappan får en bättre kontakt med sitt barn och som tjej kan man känna att det är skönt med en förälder till som kan sitt jobb, säger han.

Resultaten från TCO:s undersökning:

Sifo intervjuade på uppdrag av TCO under våren 2002 1 309 personer i åldrarna 18-74 år. De förvärvsarbetande intervjupersonerna, 815 stycken, har bl a svarat på frågor om arbetsgivares, kollegors, fackets och sin egen inställning till föräldraledighet och vård av barn.

Läs mer om pappaledighet:

Susanna Vidlund

Följ ämnen i artikeln