”Är det inte hela idén med sex, att båda vill?”

Åsa Erlandson: Det är bara en tidsfråga innan lagen blir verklighet

Så här har man sex i Storbritannien och USA: En kille ser en snygg tjej i en bar, de börjar snacka, åker hem till honom, kläder åker av och när han står i sovrummet med handen runt hennes ena bröst, sträcker han plötsligt ut andra handen mot nattygsbordet för att ta fram penna och ett papper. ”Ursäkta att jag avbryter. Innan vi fortsätter vill jag att du skriver på det här sexkontraktet. Är du så vänlig och skriver namn och personnummer och kryssar i ja-rutan längst
ned. Sedan kan vi fortsätta hångla.”
Nä. Så går det givetvis inte till, det fattar varje tänkande människa. Ändå blir det ett ramaskri varje gång samtyckeslagen är på tapeten. Med ens vulgariseras debatten så att det framstår som den knäppaste saken i världen att ta reda på om den andra verkligen vill ha sex med dig. När det i själva verket är tvärtom – sjukt att ha sex med någon som man är osäker på. Jag kan inte tänka mig en större turn off.
Är det inte hela idén med sex, att båda vill? Och ursäkta, men hur jävla svårt kan det vara att ta reda på det? Det handlar om helt normal interaktion mellan människor och man måste vara självlobotomerad för att missa hela det samspel som slutar i sex. Tycker du fortfarande att det här är svårt att avgöra, är det väl bara att fråga.
Samtyckeslagen finns redan i flera andra länder, ändå är det ganska sällan man hör talas om sexkontrakt i sängkammaren som får båda parter att torka ihop. Så det vore befriande om vi slutade hitta på tusen olika problem och istället sände ut en tydlig signal om vad som är okej. Kritikerna hävdar att en lag skulle sätta fokus på hur den drabbade betedde sig, men det är ju precis där vi är i dag: Skrek hon ”nej” tillräckligt högt, klämde hon ihop benen ordentligt och förresten var det inte en ganska utmanande minikjol som hon hade på sig också?
På lördag är det en manifestation för en samtyckeslag och jag tror att det bara är en tidsfråga innan en sådan lag blir verklighet. När för- och emotfalangerna bråkat färdigt och krutröken lagt sig, kommer vi skaka på huvudet åt att det tog sådan tid innan vi lagstiftade om en självklarhet: Att sex innebär att båda vill.

Följ ämnen i artikeln