Skippa blöjan – från början

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-10

Svenska barn har blöja allt längre.
Ofta helt i onödan

Blöjbarnen bli allt äldre. Men brorsorna Emrik och Nemo Gawell vet knappt vad en en blöja är.

De kissar på pottan och skiter helt enkelt i att ha blöja.

Elin Gawell håller med varsamma händer lille Emrik över en blå potta. Han är bara två veckor gammal. När mamma Elin väser ”tss” i Emriks öra hamnar några droppar kiss i pottan. Familjen har valt ett näst intill blöjfritt liv – där föräldrarna fångar upp barnens toalettsignaler.

– Det är bättre för barnet utan blöja och bekvämare för mig – jag slipper byta bajsblöja, säger pappa Niklas.

Lär sig av ljud

Elin och Niklas har blivit experter på att se vad deras barn behöver. Sönernas toarutiner går efter kroppsspråkets klocka, med miner och ljud visar de vad de vill.

När Nemo var bebis höll mamma och pappa honom över handfat eller toalett. Han satt på pottan när han var sex månader gammal. I dag fixar tvååringen Nemo toabesöken nästan helt själv.

Det betingade toalettljudet ”tss” har hela tiden funnits med i bilden. För Elin och Niklas har det blivit ett sätt att kommunicera med barnen.

–Det känns bra att lyssna på barnet och kunna erbjuda ett trevligare alternativ när de är nödiga. Det kan inte vara så roligt att gå omkring med en bajsblöja, säger Elin.

För familjen var det självklart att prova småbarnsliv utan blöjor. Ibland har de dock tygblöja som backup. Visst har det hänt att Nemo kissat på sig – men det är inte hela världen.

Sällan olyckor

– Då lär han sig hur det fungerar och känner att det blir blött när han kissar. Nu när vi fått lite rutin händer faktiskt inte så många olyckor, säger Elin.

Att barnen i Sverige bär blöja allt längre tror Elin och Niklas är ett stressigt tecken i tiden.

– Det är bekvämt för föräldrar. Blöjorna är så bra i dag att barnen inte känner att de kissat. Folk ser nog ingen riktig anledning att sluta, säger Niklas.

Sätt att umgås

På familjen Gawells toalett finns en hög sagoböcker och här får toalettstunden ta tid.

– Det är ett sätt att umgås, precis som amning eller ramslekar, tycker Niklas och Elin.

Att blöjfria barn spar både pengar och miljö ser de som en ren bonus.

Experterna om blöjbarnen

Barnmorskan: ”Gör det roligt att gå på pottan”

MARIANNE RYDIN Barnmorska och sjuksköterska på BVC Knoppen

När är det lagom att sluta med blöja?

– När förälder och barn är överens och barnet moget. Vanligaste åldern är mellan 2,5 år och 3,5 år. Men att ha blöja nattetid upp i fyraårsåldern är inget ovanligt. Det senaste är att man som förälder ska märka redan när bebisen behöver kissa eller bajsa. För mig låter det som ytterligare en uppgift som läggs på nyblivna föräldrar, och de brukar ha fullt upp ändå. Samtidigt finns det ju många kulturer där man inte har blöjor.

Bästa sätten att vänja barnen av med blöja?

– Invänta barnens signaler. Ha en potta på toaletten, och gör det roligt att använda den. Låt inte toalettbesöken vara en stress. Många barn vill ha blöja när de ska bajsa, även om de är ”torra” – låt barnen göra det i blöjan under en övergångsperiod.

För- och nackdelar med att använda blöja?

– Det finns inga fördelar med att använda blöja när barnet inte behöver.

Barnpsykologen: ”Hjälp barnen känna igen sina behov”

BRITTA BLOMBERG Barnpsykolog på Ericastiftelsen

Blöjbarnen blir allt äldre, fyraåringar med blöja är inte ovanligt. Varför slutar barnen så sent i Sverige?

– Dels handlar det om att det är stora grupper på dagis, där personalen inte hinner med att uppmärksamma barnens behov och hjälpa dem till toaletten. Dels kan blöjor vara praktiska för föräldrarna. Men barnen behöver få hjälp att känna igen sina egna behov. Jag möter 6–8-åringar i mitt arbete som inte fått kläm på när det är dags att gå på toaletten.

Vilka tjänar på en förlängd blöjålder?

– Förlorarna är barnen, eftersom de inte blir bekräftade i sina behov.

I många kulturer finns inte blöjor. Är ett blöjfritt Sverige möjligt?

– Nej, det tror inte. Det kommer alltid att finnas. Det kräver stor uppmärksamhet och närvaro av föräldrarna att hjälpa barnet att lämna blöjorna.

Följ ämnen i artikeln