Var tionde kvinna blir sextrakasserad

Publicerad 2015-04-16

LO slår larm: Vikarier har svårt att säga ifrån

VÄRST FÖR UNGA Värst drabbade av sexuella trakasserier är unga tjejer inom hotell- och restaurangbranschen där många har tillfälliga och otrygga jobb. (Bilden är arrangerad).

En av tio – så många kvinnor utsätts för sexuella trakasserier på sin arbetsplats. Unga och tillfälligt anställa är mest utsatta enligt LO:s årliga jämställdhetsbarometer.

– Chefen tyckte att jag hade fina bröst, säger ­Sofie, 20.

Joa Berggold, utredare på LO.

Att unga kvinnor får sina utseenden kommenterade är inget nytt under solen, men när LO nyligen presenterade sin jämställdhetsbarometer visade den hur omfattande kränkningarna är.

Samtidigt som två procent av alla män upplever sig utsatta, har minst en av tio kvinnor fått gliringar kring sitt kön – bara det senaste året. Värst är situationen inom hotell- och restaurangbranschen.

Började flirta

Sofie, 20, är en av dem som drabbats.

– Förra sommaren fick jag timanställning på ett kafé. Ganska snart började kökschefen, som var dubbelt så gammal som jag, flirta med mig.

Sofie säger att hon var mån om att göra ett bra jobb, och att hon därför försökte bortse ifrån de sexuella inviterna.

– Jag var ju jätteglad över att jag hade fått ett jobb, nästan alla i min ålder är arbetslösa och jag var beredd att jobba hårt.

Men situationen eskalerade snabbt och situationen blev allt mer besvärande.

– Jag märkte att han blev sur när jag försökte hålla mig borta från honom. När jag frågade om jag gjort något fel sa han att jag borde fatta att ”tjejer med snygga bröst är provocerande.”

Sade upp sig

Dagen efter ringde Sofie till sin arbetsgivare och sa upp sig. Men hon vågade inte berätta varför hon inte ville jobba kvar.

– Jag kände att jag mådde dåligt. Jag klarade helt enkelt inte av att gå dit igen. Jag hade samtidigt blivit rädd för kökschefen.

Efteråt har Sofie förstått att det hon utsattes för inte är speciellt ovanligt.

– Problemet är att man skäms och tror att det är något fel på en själv, och därför blir man tyst istället, säger hon.

Enligt Joa Bergold, utredare på LO, är det vanligt att unga tjejer skuldbelägger sig själva och tänker ”Jag ska inte vara så överkänslig, det ingår i jobbet”.

Varför sexuella kränkningar är vanligare inom serviceyrken och varför visstidsanställda drabbas i högre utsträckning, framgår inte av jämställdhets­barometern.

– Vi vet egentligen inte varför det ser ut så. Men uppenbarligen har det med makt att göra, och det faktum att många kvinnor inte känner att de har stöd från sin arbetsgivare.

• Vad ska man göra om man blir utsatt för sexuella kränkningar?

– Man kan alltid vända sig till sitt fackförbund. Finns inte det, ska man kunna gå till arbetsgivaren, som enligt lag är skyldig att förebygga arbetsmiljöproblem. Om det misslyckas kan man vända sig till facket centralt eller kontakta DO, Diskrimineringsombudsmannen, säger Joa Bergold.

Fem gånger vanligare bland tjejer

Var tionde kvinna inom arbetaryrken har upplevt kränkande sexuella handlingar från exempelvis kunder, gäster eller patienter på sin arbetsplats under det senaste året. Jämfört med två procent av arbetarmännen.

Tidsbegränsat anställda löper större risk för sexuella trakasserier än fast anställda. Skillnaderna är störst inom vård och omsorg - en bransch med många visstidsanställda kvinnor.

Sexuella trakasserier är inga engångsföreteelser. Över hälften av de utsatta uppger att de blivit kränkta tre till fyra gånger det senaste året.

Källa: LO:s Jämställdhets­barometer 2015