”Jag tog körkort i föräldraskap”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-17

Kursen på ”Familjeverkstan” lärde Mia bli en bättre mamma

Morgnar i kaos, sena kvällar och tjat, tjat, tjat däremellan. En föräldrakurs och några månaders praktik senare är skillnaden som natt och dag.

- Det här borde finnas som ett obligatoriskt körkort när man blir förälder, säger Mia Arveryd.

Familjen Arveryd beskriver sig själva som så långt ifrån kärnfamiljen man kan komma. Mia Arveryd, 38, bor tillsammans med sina två söner, Felix 10 år och Filip 8 år, i en liten rosaskimrande lägenhet i Kästa i Huddinge. Under vardagarna delar hon den med sambon Maths Bergius, 35, som veckopendlar från Karlskoga där han har sina två barn.

– Vi skulle behöva hyra en logistikfirma för att få ihop allt skjutsande, skrattar Mia.

”Alla kände igen sig”

Pusslet med att vara en ensamstående förälder har varit hektiskt och när Mia hörde om Folkhälsoinstitutets nya satsning, Familjeverkstan, nappade hon direkt.

– Jag kände att jag kunde offra nio tisdagkvällar om min familjesituation gick att förändra tack vare det.

Mia tillhörde en pilotgrupp som i höstas testade det material som under våren kommer att gå ut över hela landet.

Varje vecka träffades de i Källbrinksskolan i Huddinge för en kort filmsnutt med olika scenarier som senare diskuterades.

– Det var väldigt skönt att inse att jag inte är den enda tjatiga och tråkiga mamman där ute. Alla kände igen sig i det vi såg.

Morgnarna var värst

Ett av familjens största problem var morgnarna. Mia kunde vakna kallsvettig inför tanken att behöva sätta igång morgonmaskineriet och hon brukade rusa runt som en yr höna. Sminket kastades på och ungarna stressades runt i lägenheten.

När hon berättade om sitt problem på ett möte var det en av föräldrarna som kort och gott konstaterade ”sätt dig bara ner och ät frukost med dina barn”.

– Jag hade inte förstått att man kunde göra så. Jag provade att gå upp tio minuter tidigare i en

vecka och plötsligt flöt allt på bra. Tidigare hade jag ju rusat runt som en vettvilling och barnen hade suttit uppkrupna i soffan livrädda för nästa gång jag skulle skälla. Det blev en enorm skillnad.

Rutiner viktigt

Mia lärde sig också vikten av rutiner och ordentliga förberedelser.

– När man ska åka och handla kan man passa på att rita ett paket russin eller ett mjölkpaket som barnen sen blir ansvariga för att hämta, då känner de sig mer delaktiga. Så är det ju när man är vuxen också, man vill känna sig delaktig. Sen är det inte alltid tanken förs över till praktik, men skam den som ger sig!

Utan att tjata

Redan före Familjeverkstan, började Mia med ett så kallat belöningssystem. Hon valde ut olika sysslor som hon ville att barnen skulle hjälpa till med och varje gång de genomförde något av uppdragen belönades de med en guldstjärna på ett vanligt pappersark. När de samlat tillräckligt många stjärnor väntade en överraskning.

– Borsta tänderna utan att tjata, var ett uppdrag och duka bordet var ett annat. Till slut blev det själva jakten på stjärnor som blev de roliga och inte att plocka ut sina priser.

På samma sätt som hennes söner började intressera sig för mammas sysslor insåg Mia att även hon måste se saker mer ur sina barns perspektiv.

Tidigare var hon motsträvig när barnen pockade på hennes uppmärksamhet. Nu har hon förstått vikten av att avsätta tid till vad barnen vill göra och inte bara det hon vill att de ska göra. Även om det innebär att bli spöad i tv-spel.

Utbuad av publiken!

– Jag försöker ge dem mer tid och uppmärksamhet, vi gör saker tillsammans. Tyvärr blir jag utbuad av publiken varje gång jag spelar ”Guitar hero”, skrattar Mia och tittar på sina söner som himlar igenkännande med ögonen.

– Jag råder alla föräldrar att gå kursen. Det kvittar om man har problembarn, är singel eller lever i kärnfamilj. Däremot vet jag inte om jag kan rekommendera det till dem som tänker skaffa barn, då blir de nog avskräckta, säger Mia och skrattar.

Mias fem tips till ett lättare och roligare familjeliv

Förbered barnet

Om ni ska åka någonstans, påminn barnet åtminstone 10 minuter innan så allt hinner bli klart. Samma sak gäller vid läggdags och lunch, förbered alltid barnet i god tid.

Avsätt tid för lek

Lyssna på vad barnet vill göra, vare sig det är tv-spel eller sparka boll och engagera dig. Det kan räcka med tio minuter för att barnet ska bli nöjt.

Gör barnet delaktigt

Involvera barnet i till exempel matlagning eller shopping genom att ge honom/henne små uppgifter att lösa.

Välj dina strider

Är det verkligen så farligt att barnet går till skolan i olikfärgade strumpor? Fundera på i vilka situationer bråk kan undvikas och inrikta dig på de stunder där barnets handlande faktiskt får konsekvenser.

Ge beröm

Uppmärksamma när barnet beter sig på ett positivt sätt, exempelvis när han/hon slänger soporna utan att du ber om det eller sitter lugnt och stilla i soffan utan att bråka. Berömmet måste inte alltid komma efter en prestation.

Så fungerar Familjeverkstan

Tillsammans med ABF arrangerar Studieförbundet Vuxenskolan nio träffar där föräldrar möts och diskuterar problem som rör barn i åldern 3–12.

De får tillgång till text- och filmmaterial från Folkhälsoinstitutet med olika teman att diskutera kring.

Varje gång får föräldern en hemuppgift som ska praktiseras i verkligheten.

Familjeverkstan kan erbjudas i alla kommuner där intresse finns.

Följ ämnen i artikeln