Hon flydde från sekten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-24

Småbarnsmamman Anne levde utan kontakt med omvärlden i tre år

Den hjälpsamma psykologen visade sig vara en sektledare. I tre år levde Anne Edelstam och hennes familj fast i en fransk sekt.

– Jag märkte inte då hur dåligt hon fick oss att må.

Som en förälskelse Anne liknar tiden med sekten vid en förälskelse. ”Man blir förblindad på ett underligt sätt”, säger hon.

Anne Edelstam var 32 år då hon för första gången gick till en psykolog 1990. Hon var småbarnsmamma, bosatt i Paris tillsammans med sin svenske make och nyfödde son, de väntade sitt andra barn.

– Vi hade lite problem inom familjen, inget allvarligt men jag kände att jag behövde en professionell utomstående som kunde stötta ett tag, berättar hon.

Psykologen hette Maude Pison, en äldre fransk dam med hår i knut och en mild uppsyn. En vän till familjen hade rekommenderat henne och Anne kände sig trygg hos henne, till en början.

”Blev snabbt beroende”

Madame Pison betonade vikten av att bli en stark individ, hon var religiös och pratade ofta om Gud. Att hon såg sig som guds budbärare avslöjade hon inte till en början.

– Jag blev fast kan man säga, kände mig väldigt snabbt beroende av hennes stöd och våra samtal.

Då Madame Pison berättade för Anne och hennes make att hon planerade att öppna en skola i södra Frankrike, valde de att följa med henne dit. De flyttade från sin lägenhet och använde sina sparpengar för att finansiera flytten och studierna hos Maude Pison.

– Jag märkte inte att hon fick mig att må dåligt, trodde bara att det var jag själv som var osäker och behövde hennes stöd ännu mer, säger Anne.

”Alla skulle lyda”

I södra Frankrike bosatte sig Anne och hennes familj i ett hus intill madame Pisons nyöppnade skola.

– Alla skulle lyda Maud Pison och ingen fick någonsin ha en egen åsikt. Hon var helt oberäknelig och bytte åsikt och idéer hipp som happ. Då var det bara att klappa i händerna och ta emot, säger Anne.

Tillsammans med ett trettiotal andra började Anne på Maude Pisons utbildning. Hon trodde den skulle ge henne behörighet att själv praktisera läran och leda andra in i gemenskapen. Även Annes man började gå i samtalsterapi hos Maude Pison och på så vis fick hon reda på allt om Annes äktenskap.

– Efteråt har jag förstått att hon använde sin kunskap om vårt privatliv till att spela ut oss mot varandra, säger Anne.

Eftersom Anne och hennes familj bodde en bit ifrån Maud Pisons hus blev de aldrig helt och hållet indragna i sektens rutiner. Men Anne märkte att den grupp ungdomar som bodde hos Maud blev utnyttjade och tvingades arbeta gratis med bland annat tvätt, matlagning och trädgårdsarbete.

– En ung tjej som jag kände väl blev våldtagen av Maud Pisons partner, en 33-årig tandläkare som kallades Jesus.

Inte tillåtet att kritisera

I dag arbetar Anne ideellt för föreningen FRI (Föreningen Rädda Individen). Hon bor i Frankrike men spenderar en stor del av somrarna hemma på släktgården i Södermanland. När Anne genom FRI informerar om hur sekter fungerar talar hon utifrån egna erfarenheter.

För livet som Maude Pisons elev i Sydfrankrike blev inte som Anne tänkt sig. Familjen levde på sparpengar och hade få kontakter med människor utanför madame Pisons skola. Allt de gjorde hade med läran att göra, de umgicks nästan uteslutande med andra medlemmar och att kritisera eller ifrågasätta läran var inte tillåtet.

– Hon förbjöd mig att prata svenska med mina barn, vi fick inte ha några kontakter med omvärlden och hon hotade med att våra barn skulle dö om vi inte följde hennes lära.

Barnen har vaga minnen

Hoten låter vansinniga, och det är svårt att förstå varför Anne och hennes make stannade kvar i drygt tre år i denna slutna och hotfulla värld. Efter att ha läst mängder av böcker, artiklar och avhandlingar om sekter och manipulation, vet Anne varför.

– Det handlade om att bryta ned oss långsamt, ersätta förtroende med hot och få oss att bli beroende av henne samtidigt som vi klippt alla band med omvärlden, säger hon.

Maud Pison tog sig bara an personer med pengar, hon tog betalt för det hon kallade för kurser och personliga utvecklingssamtal.

Anne liknar livet i en sekt med en förälskelse.

– Man blir förblindad på ett underligt sätt, även om man ser felen förnekar man dem och låtsas som om de inte finns.

Reste hem

Vägen ut hittade familjen via en bekant som arbetade som psykiater. Han insåg vad Annes familj fastnat i och hjälpte henne att komma ur den onda spiralen av negativa tankar. För sina sista pengar köpte familjen en begagnad bil och reste hem till släktgården i Sverige. Det var ett måste att komma bort för att klara av att gå ur sekten.

– Att vi var en familj, och kunde stötta varandra, var också ett skäl till att vi orkade bryta oss loss, säger Anne.

– Det finns ingen vänskap i en sekt, men våra familjeband gjorde att vi orkade hålla varandra om ryggen när det blev tufft.

Annes barn var fortfarande små då hela familjen rymde till Sverige. De är tonåringar i dag och har få minnen av tiden i sekten, något som Anne är mycket tacksam för.

– Det var inte en sund miljö för någon, allra minst för små barn som ju måste kunna se upp till sina föräldrar och lita på att de har kontroll och vet vad de gör.

Efter uppbrottet kontaktade Anne den franska motsvarigheten till FRI. Via dem fick hon veta att Maude Pisons sekt redan stämts av flera avhoppare. Anne inledde en rättsprocess mot Maud Pison, men den gamla kvinnan gick bort innan rättegången hann börja.

Många hoppade av

Annes farbror, Harald Edelstam. Foto: PAOLO RODRIGUEZ

En karismatisk och stark ledare, som Maud Pison var, är karaktäristiskt för alla sekter menar Anne. Personen som lockar och hotar sig till makt har ofta en narcissistisk personlighetsstörning och är oförmögen att känna medkänsla.

Många av de som varit med i sekten hoppade av samtidigt med Anne, men några valde att stanna kvar.

– Maude Pison har fortfarande en liten grupp anhängare i Frankrike, men det är en krympande skara så vitt jag förstår, säger Anne.

Annes farbror, Harald Edelstam, var ambassadör i Chile och kämpade mot Pinochets förtryck och diktatur. Han rädade minst 1 300 personer undan chilejuntan och porträtteras av Michael Nyqvist i filmen ”Svarta nejlikan”.

– Jag försöker så gott jag kan följa i hans fotspår. Förtryck och diktatur existerar i dessa extrema rörelser och de förstör människors liv.

Har skrivit bok

Anne har skrivit en bok om tiden i sekten. Boken är på franska och utgiven på ett franskt förlag.

– Jag skrev för att bearbeta allt som hänt, säger hon.

I dag känner hon sig trygg och säker på att hon aldrig mer kommer närma sig en sekt. Hon har flyttat tillbaka till Frankrike och bor i Paris med sina tonårssöner. Hon är skild sedan några år tillbaka.

– Jag lever ett bra liv i dag. Jag använder mina erfarenheter för att hjälpa andra, det känns som det enda rätta.