”Är inga problem att byta om med killar”

Publicerad 2013-05-02

Två av hundra byggjobbare är tjejer – Ida, 19, är en av dem

HAR BLIVIT STARKARE Att vara en ung kvinna i en mansdominerad bransch har inte ställt till några problem för Ida Westholm, 19. Sedan hon började på skolan har hon fått bättre självförtroende. ”Jag tycker att det är kul att jobba med kroppen”, säger Ida.

Av hundra byggarbetare är två kvinnor.

Ida Westholm, 19, är en av dem som är på väg in i den mansdominerade branschen.

– Jag har inga svårigheter med det, säger hon.

Hon rör sig vant inne i bygghallen, klädd i skolans arbetskläder, och är inte rädd för att ta plats bland de andra eleverna. Sedan hon började på Peabskolan i Upplands Väsby utanför Stockholm har inte bara hennes självförtroende stärkts. Hon har insett inom vilken bransch hon vill arbeta i framtiden.

– Jag tycker det är kul att jobba med kroppen och att inte bara sitta still på ett kontor. Så jag tänkte: ”nu kör vi”, säger Ida Westholm.

”Inga svårigheter”

Hon har tidigare gått barn- och fritidsprogrammet men valde att byta efter ett år. På skolan är två av eleverna tjejer, en av dem är Ida.

– Jag tycker att det fungerar. Jag har inga svårigheter med det men jag kan tänka mig att det kan vara svårt ibland. Det är klart att det är annorlunda att gå i en klass med bara killar jämfört med en klass med bara tjejer, som jag gjorde tidigare. Det är en stor skillnad på snacket, säger hon.

Anpassad skola

Skolan har anpassats efter att det kan finnas både tjejer och killar bland eleverna. Så är det oftast inte ute på byggarbetsplatserna där Ida har haft praktik.

– Det brukar inte finnas några speciella omklädningsrum för tjejer. Om jag hade velat hade jag fått byta om på toaletten. Men för mig är det inga problem, jag byter om med de andra.

Satsar på tjejer

Alla har varit positiva till att ha en tjej på arbetsplatsen och hon har aldrig stött på några negativa kommenterar.

– Om det är någonting som är jättetungt och som jag inte kan bära får jag göra någonting annat i stället. Men jag tycker inte sådant är jobbigt, man får anpassa sig, säger Ida.

Hennes skola, som finns på fem platser i landet, jobbar för att fler tjejer ska bli intresserade av att jobba inom byggbranschen och anordnar bland annat tjejdagar.

– Förra året åkte vi till Göteborg. Det var tjejer från alla skolorna så vi var väl ett tiotal. Det är kul att de lägger ner tid på oss tjejer och det är viktigt att vi får känna att vi syns, säger Ida.

Hur ska man göra för att fler tjejer ska vilja jobba inom bygg?

– Jag vet inte, men om det fanns fler tjejer kanske fler skulle våga söka hit. Vissa kanske vill ha med sig en kompis och hoppar av om deras polare gör det. Det är synd för det är bra betalt och det finns jobb, säger Ida.

– Men det är ett tufft arbete med tidiga morgnar, många kanske tror att det är enkelt.

Fakta

Namn: Ida Westholm. Ålder: 19 år. Bor: Upplands Väsby. Familj: Mamma, pappa och storebror. Gör: Utbildar sig till byggarbetare, tar studenten i juni.

Här är könsfördelningen som mest ojämn

Bland Sveriges 30 största yrken har dessa den mest ojämna könsfördelningen (i procent):

Här finns flest män …

 Byggnadsträ­arbetare, inredningssnickare med flera: Kvinnor 2, män 98.

Motorfordonsmekaniker och motorfordonsreparatörer: Kvinnor 2, män 98.

Lastbils och långtradarförare: Kvinnor 4, män 96.

… och här flest kvinnor

 Undersköterskor, sjukvårdsbiträden med flera: Kvinnor 93, män 7.

 Förskollärare, fritids­pedagoger: Kvinnor 92, män 8.

Övriga sjuksköterskor: Kvinnor 91, Män 9

 Bokförings- och redovisningsassistenter: Kvinnor 90, män 10.