Farligare att dricka alkohol när du är gravid

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-06-25

6. Är det okej att dricka ett glas vin när man ammar?

– Det är inte lika farligt för ditt barn om du dricker alkohol när du ammar som när du är gravid. Så ett glas vin vid något enstaka tillfälle kan du dricka när du ammar. Forskning har visat att alkoholen snabbt går över i bröstmjölken och snabbt försvinner. Det man inte vet något om är hur restprodukterna påverkar barnet. Bäst är förstås att låta bli och passa på och ta en vit tid.

7. När kan man börja med smakportioner?

– När barnet är runt sex månader är det dags att börja med smakportioner. Försök att invänta barnets egen nyfikenhet. Låt barnet sitta med vid matbordet, när barnet börjar bli intresserad av mat är det dags. Ha ett litet kex eller en brödbit till hands som du ger barnet. Blanda gärna mosade grönsaker med bröstmjölk till en rinnig konsistens så blir inte skillnaden så stor. Introducera hellre gluten i form av bröd, pasta eller gröt – än välling, eftersom välling konkurrerar med amningen. Och det är ju inte meningen att amningen ska avslutas utan bibehållas med stöd av annan mat.

8. Mina bröst är knöliga och hårda på morgonen, kan det vara mjölkstockning?

– Knöliga och ömma bröst är en signal att det är dags att amma och det är viktigt att göra det så att inte mjölkstockning uppstår. Mjölkstockning börjar ofta med en hård knöl i bröstet och/eller ett rött område på bröstet. Du kan få feber och känna dig dålig. Lägg barnet vid bröstet och låt det suga, det slår alla andra pumpmetoder. Varva med värme på bröstet och vila. Mjölkstockning uppstår oftast på grund av att man inte ammar efter barnets behov, stress och/eller tryck eller felaktig amningsställning. Var försiktig med behåar och bilbälten som trycker eller skaver. Och tryck inte på bröstet med fingret för att barnet ska få luft – det behöver du inte, barnet fårluft ändå. Råkar du ändå ut för en mjölkstockning? Fundera över vad som orsakade den så att du kan undvika fler i framtiden.

9. Jag är kan inte amma och oroar mig för att mitt barn ska bli allergiskt?

– Om just ditt barn kommer att bli allergiskt eller inte är omöjligt att svara på. Forskning har konstaterat att barn löper mindre risk att bli allergiska om de ammas i sex månader eller mer, men det beror på anlag och miljö också. Kan eller vill du inte amma är bröstmjölksersättning fullgod näring. Närhet och trygghet kan du skapa genom att flaskmata ditt barn vid bröstet hud mot hud med ögonkontakt. På www.nappflaskan.nu kan du som inte ammar få stöd och komma i kontakt med andra som inte heller ammar.

10. Hur länge ska man amma och hur slutar man?

– Så länge du och ditt barn trivs med amningen är det bara att fortsätta. WHO rekommenderar full amning i sex månader och med tillägg av annan mat upp till två år eller längre. Det bästa sättet att sluta är såklart om man kan trappa ned amningen långsamt. Men ibland går inte det. Ska du sluta är det viktigt att du verkligen har bestämt dig för det. Ha tröjan nedstoppad i byxorna så att barnet inte kommer åt att brösten, be pappan lägga barnet eller res bort en helg. Lätta på trycket i bröstet genom att pumpa, var vaksam på knölar i brösten som kan ge mjölkstockning.

Fördelar med att amma:

Vad är Amningshjälpen?

Anna-Lena Sventelius (lena.widman@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln