”Min man borde vara mer svartsjuk”

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Jill Johnson om artistlivet

1 av 3 | Foto: Mia Carlsson
kämpar ”Det är lite uppförsbacke varje gång jag kommer hem”, säger Jill Johnson över en kopp kaffe.

Jill Johnson är avgudad, beundrad – och fullbokad. Hennes tuffa turnéprogram sätter ständigt kärleken på prov.

– Det är lite uppförsbacke varje gång jag kommer hem.

Hon är landets smarrigaste mamma och en ansenlig procent av Sveriges män drömmer om att byta plats med Jills äkta hälft, Håkan Werner. Lyckligt­vis är maken den icke svartsjuka sorten.

– Jag har aldrig gett honom någon anledning (skratt)! Jag söker inget hos någon annan och hade aldrig valt att leva med Håkan om han inte hade det jag vill ha, säger hon krasst. Så tillägger hon blixtsnabbt:

”Jag är flörtig”

– Fast jag är en väldigt utåtriktad och flörtig person ? Kanske borde han trots allt vara lite mer sotis (skratt)!

Nej, skulle inte tro det. Håkan Werner är själv yrkesmusiker med över 20 år i branschen. Han vet att det krävs både talang och massor av bjussa-på-sig-själv-karisma för att nå Jills stjärnstatus.

För att inte tala om hårt slit. Sedan hon slog igenom i schlager-SM 1998 har hon turnerat snudd på oavbrutet.

– Vi jämförde våra almanackor i går. Vi har inte haft en ledig helg tillsammans på flera månader. Det är tufft, säger hon.

Håkan spelar inte lika mycket som Jill längre, han driver en musikaffär i Borås med ”normala” arbetstider. Det är alltså han som sköter markservicen, hämtar och lämnar dottern, Havanna, 2, på dagis när Jill har spelningar.

Uppförsbacke hemma

– När jag varit borta i några dagar har Håkan tusen grejer han vill ta med mig. Då vill jag bara sätta mig i soffan med ett glas rött och slappa: ”Vi tar det i morgon, va?”. Det är lite uppförsbacke varje gång jag kommer hem innan vardagens lugn och harmoni infinner sig.

Jill Johnson är superproffsig på ett Lill-Babskt sätt. Två dagar före utsatt intervjudatum ringer PR-agenten Frida. Jill är sjukskriven med hosta, feber och talförbud.

– Kan vi boka om till fredag? Jill tar flyget till Stockholm. Hon sätter sig direkt i en taxi och är hos er vid 15.

Och på slaget tre stiger hon in genom dörrarna på Aftonbladet. Hon tackar nej till kaffe och mackor. Jill har slängt i sig en grekisk sallad i taxin, medveteten om pressläggning och att det är fredag eftermiddag. Att vi nio-till-fem-arbetande människor vill hasta hem till fredagsmys i tv-soffan.

Saknar ”det vanliga”

– Visst saknar jag det där ”vanliga” ibland, säger Jill. Samtidigt lever jag verkligen mitt drömliv och Håkan har aldrig gett mig någon skit för att jag tackar ja till jobb. Han vet att man måste surfa på framgångsvågen.

Vi snackar samtidigt som Jill sminkas och får håret fixat av make up-artisten Petra. I samma Lill-Babsiga anda, rycker hon själv in då och då med hårborsten: ”Nu touperar jag lite här själv, är det ok?”.

Hon och Håkan har varit ett par i tio år och jag undrar hur de håller passionen vid liv. Hon hejdar sig mitt i ett borsttag, lägger huvudet på sned och utbrister med skälmsk blick:

– Jag är borta så mycket att vi inte hinner slita så mycket på varandra. Vi får en nytändning varje gång vi ses (skratt).

Tuffa småbarnsår

Så blir hon allvarlig:

– Nej men? Vi har samma problem som alla andra. Kärleken kommer aldrig gratis. Vi är gifta och har barn, vi får se till att det funkar. Vi försöker ha respekt och förståelse för varandra. Våra småbarnsår med Havanna var ganska tuffa. Det tog lite tid innan vi fick ihop livet och vi tjafsade en del. Men vi inser båda två att det viktigaste är att Havanna har det bra. Då får våra behov stå åt sidan.

På vilket sätt har ert förhållande förändrats sedan Havanna föddes?

– Alltså? Den kärlek som jag känner till min dotter? Jag är så förälskad i henne och kan titta på henne i timmar. På ett sätt djupnade kärleken till Håkan, eftersom Havanna var resultatet av oss. Men kärlekschocken jag fick när hon föddes gjorde att Håkan kom i bakvattnet i början. Men han är så cool att han hanterade det. Han förstod att det var läge att ta ett steg tillbaka. Han hade ju varit med om det en gång tidigare.

Styvmamma vid 23

När Jill och Håkan träffades hade han redan en sjuårig dotter, Felicia.

Hur var det att bli styvmamma vid 23 års ålder?

– Jag har aldrig sett mig som en ”styvmamma”. Felicia har en mamma. Men visst, det har inte varit helt lätt. Det tog över ett år innan jag blev en vardaglig del i hennes liv. Det tyckte jag var ganska jobbigt då – jag var 23 år och nyförälskad och ville vara en del i hela Håkans liv. I dag har jag en mycket större förståelse, nu när jag själv har barn.

När kommer nästa barn?

– Jag har sagt ”ganska snart”, men känner att vi ska vänta ett tag och landa i den lilla familjen.

Långledig i sommar

Havanna kom som på beställning. Jill har avslöjat att Håkan och hon lyckades vid första försöket. Något som inte är alla förunnat, särskilt om man lever med tidspress.

I vår turnerar hon igen, men sedan ska hon ta långledigt. Hålla almanackan fri från spelningar i minst fem veckor.

Kanske blir det tid över för att få till ett syskon?

– Kanske det (skratt)! Jag är skyldig mig själv en ledighet.

– Och Havanna och Håkan.

Bor i både Stockholm och Borås

Erika Scott

Publicerad: