Fostrar barnen med total makt

Uppdaterad 2011-03-30 | Publicerad 2011-02-10

Livet är ingen lek för Tigermammans barn: Man måste säga nej till deras önskemål

Tvingades öva halva natten När Lulu var sju år gammal hade hon svårt att lära sig ett pianostycke. Mamma Chuas framgångsrecept? Hon tvingade sin dotter att träna till det satt.

”Barn vill aldrig arbeta självmant. Därför måste man säga nej till deras önskemål.”

Det är Amy Chuas recept på lyckad, kinesisk barnuppfostran.

Och en förklaring till att Kina 2010 blev världens näst största ekonomi.

Juridikprofessorn Amy Chua, 48 — uppvuxen i USA med kinesiska föräldrar — har kallats monster i amerikanska tv-shower sedan hennes bok "Tigermammans stridsrop" publicerades. I boken berättar Chua hur hon avvisade dottern Lulus födelsedagskort för att hon "inte ansträngt sig" och kallade storasyster Sophia "sopa" när hon uppträdde illa.

Amy Chuas hårda krav på döttrarna blixtbelyser varför Kina kan gå om USA som världens största ekonomi: de amerikanska föräldrarna är för släpphänta mot barnen. Medan kinesiska 15-åringar hamnar i topp när deras studieresultat mäts, harvar amerikanska jämnåriga på 17:e plats, jämsides med Sveriges tonåringar.

Under Amy Chuas egen uppväxt kallade pappan henne "sopa" när hon uppträdde illa och han blev mycket upprörd när hon bara fick andrapriset vid en prisutdelning i skolan. "Gör mig aldrig någonsin så besviken igen", sade pappan.

Drillade dottern

När Chua själv blev mamma agerade hon exakt likadant. Ett exempel: som 7-åring klarade dottern Lulu inte att spela ett svårt pianostycke.

Efter en veckas drillning vägrade Lulu att öva mer. Då hotade mamma Amy att skänka hennes dockhus till Frälsningsarmén och dra in alla födelsedagspresenter i fyra år. Sedan tvingade hon Lulu att öva till långt in på natten, utan vare sig vatten eller toalettbesök. Då, plötsligt, kunde Lulu spela stycket och var hur stolt som helst.

Modern forskning visar att Chua agerade rätt när hon ställde höga krav, enligt tidningen Time:

"Barn som skyddas från svåra utmaningar utvecklar inte det som psykologer kallar "mästarerfarenhet". Barn som har den här välförtjänta känslan av mästerskap är mer optimistiska och beslutsamma; de har lärt sig att de kan klara motgångar och uppnå mål."

Tog tid på matteövningarna

Forskningen stödjer också Chuas handlande när äldsta dottern Sophia bara kom på andra plats vid ett snabbhetstest i matte i skolan. Amy ställde sig med tidtagarur och tvingade dottern att göra olika matteövningar kväll efter kväll i en vecka.

Psykologiprofessorn Daniel Willingham säger till Time att den som övar om och om igen till slut klarar uppgiften automatiskt. Då händer något märkligt i hjärnan, mentalt utrymme lösgörs för att klara ännu mer komplicerade uppgifter. Eller som Amy Chua säger själv:

– Det som kinesiska föräldrar har förstått, är att ingenting är roligt förrän du är riktigt bra på det.

Å andra sidan är psykologer eniga om att hot och verbala påhopp skadar barnets utveckling och relationen mellan föräldern och barnet.

”Utrusta barnen med inre tilltro”

Men Amy Chua tvekar inte. Hon har förväntat sig det bästa av sina barn och inte nöjt sig med något mindre. En totalt annorlunda inställning än västvärldens föräldrar, som respekterar barnens invididualitet och stödjer deras val. Men enligt Chua är slutmålet detsamma, att ge barnen valmöjligheter:

– Kineserna anser att bästa sättet att skydda sina barn är att förbereda dem för framtiden. Att låta dem se vad de klarar av och att utrusta dem med kunskaper, arbetsvanor och en inre tilltro som ingen någonsin kan ta ifrån dem.

Döttrarna Lulu och Sophia verkar hålla med. De säger till Time att de också tänker ställa stora krav som föräldrar. Enda invändningen: deras barn ska få leka lite mer med kompisar, till och med sova över hos dem ibland...

Källor: Time och Wall Street Journal

Forskningen stöder höga krav på barnen

Barn som utsätts för svåra utmaningar utvecklar det som psykologer kallar "mästarerfarenhet". Sådana barn är mer optimistiska och beslutsamma, de har lärt sig att de kan klara motgångar och uppnå mål.

Psykologiprofessorn Daniel Willingham säger att den som övar om och om igen till slut klarar uppgiften automatiskt. Då händer något märkligt i hjärnan, mentalt utrymme lösgörs för att klara ännu mer komplicerade uppgifter.

Källa: Time

Följ ämnen i artikeln