Det här ska du äta och inte äta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2001-10-16

Ät så ofta du vill:

Fisk

Fiskbullar, fiskpinnar, inlagd sill

Kaviar

Lax (västkusts- och Stilla havs lax)

Förpackad löjrom

Odlad fisk, exempelvis regnbågslax

Röding

Rökt fisk

Sik

Västkustsill

Kokta skaldjur som hummer, krabba, kräftor och räkor

Spätta

Öring

Mejeriprodukter

Färskost såsom Cantadou, Philadelphia

Hårdost

Smältost

Upphettad ost, gratinerad

Kött

Välstekt eller kokt kött av gris, får, ko

Charkuterivaror som är nyförpackade eller i bit

Ät varje dag:

Potatis, ris, pasta, couscous eller liknande

Fiberrikt bröd

Grönsaker, rotfrukter och frukt vid varje måltid

Mjölk, fil, yoghurt eller ost

Kött, fågel, ägg, fisk eller baljväxter

Högst en gång i månaden

Vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken och Vänern

Röding, vildfångad från Vättern

Sill/strömming/surströmming från Östersjön och Bottniska viken

Vildfångad öring från Östersjön, Bottniska viken och Vänern

Ät aldrig:

Fisk

Abborre

Gravad fisk

Gädda

Lake

Lakelever

Ostron

Stor hälleflundra

Torsklever

Ål

Mejeriprodukter

Opastöriserad mjölk

Ost av opastöriserad mjölk

Mjuka och halvmjuka mognadslagrade dessertostar som mögel- och kittostar, brie, camembert, gorgonzola, vacherol och reblochon

Kött

Lever

Gravat kött eller fågel

Rå köttfärs

Kallrökt kött av får eller gris

Källa: Livsmedelsverket

Följ ämnen i artikeln