– Ett bakslag för jämställdheten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-07

Nya regler för a-kassa på deltid – bara 75 dagars stämpling

Nu väntar hårdare tider för de deltidsarbetslösa.

Från och med i dag får man bara stämpla i 75 dagar.

– Det kommer att bli tufft, säger Nina Glebe, 31.

Nina Glebe bor i Södra Sandby i Skåne och jobbar som skolkurator på halvtid. Inte för att hon inte vill jobba mer, hon har begärt att få jobba heltid. Men kommunen kan inte erbjuda mer.

– Så är det i många små kommuner, säger hon.

70 procent kvinnor

I dag skärps reglerna för deltidsarbetslösa: antalet ”stämpeldagar” sänks från 300 till 75. Syftet är, enligt regeringen, att man inte ska kunna använda a-kassan som utfyllnadslön år efter år.

Nästan 100 000 svenskar stämplar på deltid. Av dem är nära 70 000 kvinnor.

De flesta finns bland Kommunals medlemmar. Men även Handels, Hotell- och restaurangfackets liksom Unionens medlemmar drabbas hårt.

Inom Hotell och restaurang är medelarbetstiden 55 procent.

– Det här är en katastrof för våra medlemmar. I vår bransch skapas inga fasta heltidstjänster. Man skyfflar över problemet på den enskilde trots att det är en bransch som lever i symbios med a-kassan, säger Malin Ackholt, tredje ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Tvingas säga upp sig

Hon är kritisk mot att inga krav ännu ställts på att arbetsgivarna ska bli bättre på att skapa heltidstjänster och tror att de nya reglerna kan leda till att deltidsarbetande kan tvingas säga upp sig.

Den som är helt arbetslös har nämligen rätt till a-kassa i 300 dagar.

Föräldraledig

– Det finns en risk att vi får ett amerikaniserat samhälle med en arbetsmarknad där du behöver både två och tre jobb för att överleva, säger Malin Ackholt.

Nina Glebe får i dagarna sitt andra barn. Hon är orolig över att reglerna kommer att göra det svårt för hennes man att vara föräldraledig.

– Hade jag haft en heltid hade vi klarat det, men nu blir det tufft säger hon.

Nya tuffa Sverige |
Aftonbladet