”Bara att jobba på"

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2010-10-06

Rosita föder snart tvillingar – Försäkringskassan kräver att hon fortsätter jobba

Gravida med foglossning och ryggbesvär beviljas inte havandeskapspenning trots läkarintyg som stödjer det.
Rosita Rylander, 35, väntade tvillingar hösten 2010 och med drygt en månad kvar kunde hon inte fortsätta arbeta. Hon fick stöd av läkare och sin chef. Försäkringskassan nekade henne ersättning.
– Jag stannade hemma på vinst och förlust. Två dagar efter tvillingarna kom fick jag pengar insatta på mitt konto men för sjukpenning, säger Rosita.

Gravidmagen är så stor att Rosita Rylander inte längre når fram till arbetsbordet.

Hennes chef och läkare anser att hon måste sluta arbeta – men försäkringskassan är av en annan åsikt:

– Handläggaren sa att det bara är att jobba på, säger den blivande mamman.

Ryggen värker.

Nacken och armarna likaså.

De båda barnen i magen är beräknade till den 16 november och Rosita Rylanders graviditet känns i hela kroppen.

– Magen är för tjock för min arbetsplats. Jag får sitta som en ostbåge, säger hon.

”Magen är i vägen”

I samråd med sin lokala läkare, sin specialläkare i Östersund och sin chef på företaget Gelab där Rosita Rylander arbetar som montör, fattade hon beslut om att ta ut havandeskapspenning från och med den 20 september.

– Det var inget som jag ville egentligen, men min fysik hindrar mig. Magen är i vägen överallt. Jag kan inte ens nå fram till bordet. Jag kan inte montera, inte avsyna. Jag kan inte ens titta i mikroskopet.

”Inte medmänskligt”

Hon skickade in ansökan i augusti men fick bara några dagar före datumet försäkringskassans besked:

Avslag.

– Jag ringde dem och frågade varför. De var oerhört nonchalanta. Jag skulle vilja säga att deras bemötande inte var medmänskligt över huvud taget. Enligt handläggaren så ska man ha tunga lyft eller jobba skift för att få havandeskapspenning. Hon sa också att jag inte fick vara sjukskriven i stället, eftersom graviditet inte är någon sjukdom.

”För jävligt”

Rosita Rylanders båda läkare har intygat att det kan vara farligt för henne att jobba. Hennes chef har ringt och pratat med Försäkringskassan och ekonomichefen på jobbet har stolpat upp vad Rositas arbete går ut på – timme för timme – för att påvisa att det är fysiskt omöjligt för henne att arbeta.

– Men ändå sitter två människor i Göteborg och Stockholm som inte har träffat mig, som inte vet hur varken jag eller min arbetsplats ser ut – och ändå bara konstaterar att jag kan arbeta åtminstone 75 procent och att det bara är att jobba på. Det är för jävligt, säger hon till Aftonbladet.

”Hon kämpar verkligen”

Rosita Rylanders chef, Lars Olsson, som tillstyrkte ledigheten, säger att försäkringskassans agerande är obegripligt:

– Självfallet vill vi ha en så låg sjukfrånvaro på företaget som möjligt. Vi jobbar mycket med rehabilitering och uppmuntrar människor att arbeta, men i det här fallet går det inte. Hon kan inte fortsätta jobba utan att riskera sin och barnens hälsa. Det här är en fabrik där vi monterar och att Rosita skulle sitta dubbelvikt med två bebisar i magen, eller gå över till lagret och där tvingas bära tungt, det är högst olämpligt. Hon har verkligen kämpat och velat jobba så länge det är möjligt men nu går det inte mer, säger han till Aftonbladet.

Har överklagat

Rosita Rylander har överklagat försäkringskassans beslut, men det kan dröja många veckor innan hon får besked. Till en början fortsatte hon att arbeta, men efter ett besök hos specialistläkaren satte denne stopp för arbetet.

– Han sa att jag inte var klok som fortsatte arbeta och insisterade på att sjukskriva mig i två veckor. De går ut på måndag och då vet jag inte vad som händer. Tvingar de tillbaka mig till arbetet vet jag inte vad jag gör, säger hon.

”Räcker inte att vara gravid”

Mats Mattsson, verksamhetsansvarig för havandeskapspenning på Försäkringskassan, förklarar reglerna.

– Jag kan naturligtvis inte uttala mig om det enskilda ärendet. Men det räcker inte att bara vara gravid eller ha besvär. Det ska vara ett fysiskt ansträngande arbete.

Mats Matsson rekommenderar Rosita Rylander att använda sina föräldradagar. Något hon avfärdar.

– Jag tycker inte att det är klokt. De vill jag ju spara tills jag har barnen hos mig.

”Hjälper inte”

Något Mats Matsson säger att han förstår.

– Det är klart jag förstår att hon vill spara dagarna. Men det hjälper inte. Det andra alternativet hon har är att sjukskriva sig. Då får vi pröva det och se om det anses som en sjukdom. Det bästa för att vara säker på att hon får pengar är att hon tar mammaledigt och sedan sjukskriver sig. Om vi godkänner sjukskrivningen så är det de dagarna som dras och föräldraledigheten sparas.

Försäkringskassan fälldes nyligen i ett liknande ärende och dömdes att betala skadestånd till fyra kvinnor.

Följ ämnen i artikeln