”Jag trodde aldrig att jag skulle prata om övergreppen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-11

Jens Orbacks mamma Katja berättar om sitt svåra livsöde

orkar inte läsa boken Katja Orback, 80, arbetade tillsammans med sin son för att sammanställa boken. ”Då kopplade jag bort att det handlade om mig. Men den färdiga boken orkar jag inte läsa. Jag kan inte leva med det varje dag”, säger hon.

Jens Orback levde länge med sin mamma Katjas trauma.

Under andra världskriget utsattes hon för upprepade övergrepp av ryska soldater.

Hon ville glömma – men kunde inte.

Mor och son Orback har alltid haft en nära relation. De har kunnat prata om det mesta. Men fram till för några år sedan fanns ett svart hål som de alltid undvek: Katjas fasansfulla upplevelser under slutet av andra världskriget.

Rapporterna från kriget på Balkan under 1990-talet fick de undanstoppade minnena att sakta leta sig upp till ytan.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna prata om det som hände. Jag hade förträngt det så mycket. Det är enda sättet att överleva, säger Katja Orback, 80.

Ville få svar

Men mellansonen Jens Orback, frilansjournalist och före detta jämställdhetsminister, kände ett behov av att få svar. Han ville inte tassa runt det svarta hålet.

– Jag kände att jag hade mammas historia i min kropp. Jag ville inte ha den utan att kunna förhålla mig medvetet till den, säger han.

Det blev starten på ett pusslande med historien. Under tolv år har Jens och Katja steg för steg närmat sig det svarta hålet. Resultatet är Jens Orbacks bok ”Medan segern firades”, som kom ut i höst.

Rummen spikades igen

Boken "Medan segern firades" av Jens Orback.

Boken handlar om hur Katja och hennes familj flydde från sitt hem i den lilla byn Wittenberg som i dag ligger på polskt territorium. De flydde undan de ryska soldaternas framfart. Året var 1945 på våren.

Katja, som då var 17, var med om att spikas in i slutna rum för att sedan utsättas för övergrepp. I en scen får Katja en pistol riktad mot sin hals för att inte göra motstånd.

Hon vill inte prata om sina erfarenheter.

– Det är bra att Jens har skrivit boken. Det är tusentals kvinnor och barn som utsätts för övervåld i krig. Man önskar att de som ställer till med krig och våld kunde ta till sig av berättelserna. Men de fortsätter, säger hon.

Har känt skuld

Till skillnad från sin son som vill belysa historien från flera håll har Katja länge känt skuld och skam.

– Varför ska jag beklaga mig om mitt elände när delar av mitt folk utsatte så många människor för sådant lidande, säger Katja.

– Mamma, du var sex år när Hitler kom till makten, säger Jens.

I kväll, tisdag, klockan 18.15 kommer Jens och Katja Orback till Go’kväll i SVT2 för ett längre samtal om boken.