”Föräldrar ska heja – men inte klaga”

Publicerad 2012-01-10

Forskaren: Om barnen känner att de inte duger som de är, eller om föräldrarna står och skriker, upplevs det som hotfullt

"Kom igen nu, kämpa för fan!"

Har du nån gång stått vid sidlinjen och hejat på ditt barn under en match vet du att känslorna kan bli starka.

Men att engagera sig för mycket, och på fel sätt, leder bara att barnet mår dåligt.

I helgen rapporterades om en pappa som straffade sin unge son med att få gå hem från Uppsala till Stockholm i svettigt matchställ efter en dåligt spelad match. Händelsen med den så kallade "bandypappan" är polisanmäld men inte bekräftad, men debatten om föräldrar som pressar sina barn för hårt i idrottssammanhang har tagit ny fart.

”Heja gärna – klaga inte”

Christian Augustsson forskar om pedagogik och idrott vid Karlstads Universitet. 2007 skrev han en avhandling om föräldrars press i ungas idrott. Han lät 601 barn i åldrarna 8–16 år svara på frågor om hur de upplevde sina föräldrars engagemang och närvaro i idrottssammanhang.

Resultatet? Ett av fem barn upplever någon grad av obehagskänslor när deras föräldrar är på plats under en tävling eller en match.

– Barn vill att föräldrarna ska vara där, de ska gärna heja men inte klaga. Om barnen känner att de inte duger som de är, eller om föräldrarna kanske står och skriker upplevs det som hotfullt, säger Christian Augustsson.

Barnen i undersökningen vittnade om att de fick ont i magen, sov dåligt och tappade lusten för idrotten när föräldrarnas engagemang gick överstyr, och flera barn skrev att de spelade sämre när mamma eller pappa stod och tittade på.

”Fixeringen vid idrottsstjärnor en anledning”

Augustsson menar att fenomenet med föräldrar som sätter för hård press på sina barn har accelererat i Sverige sedan tidigt 90-tal, och en anledning är att fixeringen vid idrottsstjärnor blir större och större.

Riksidrottsförbundet har klara riktlinjer för hur idrottsutövning ska ske för barn mellan 7–12 år, den ska vara lekfull snarare än tävlingsinriktad. Men allt fler föreningar – och föräldrar – struntar i riktlinjerna och fokuserar på att odla fram nästa stora idrottsstjärna.

Något som kan få allvarliga konsekvenser för barnen, enligt Augustsson.

– Det finns ingen forskning som tyder på att man kan pressa barn till att prestera bättre. Det leder snarare till att barnen tappar lusten och glädjen och vill sluta med idrotten. Det finns till och med studier som visar att barn fejkar skador bara för att slippa.

Vanligare inom dyra sporter

Föräldrar som pressar för hårt verkar också vara vanligare i sporter som kostar mycket pengar. I studien utmärkte sig tennis, golf, ridsport och simning.

Hur ska man tänka som förälder, för att inte plötsligt upptäcka att man blivit en sån som står och skriker vid sidolinjen?

– Försök att anamma det svenska uttrycket lagom. Heja lagom och heja positivt. Dra ett djupt andetag, ta ett steg tillbaka och drick en kopp kaffe till. Finns till för ditt barn, men klaga inte, säger Christian Augustsson.