Hur ärlig är din partner?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-20

Experten lär dig bästa knepen som avslöjar om din älskling ljuger

Tv-programmet ”Sanningens ögonblick” slog ner som en bomb i media och är en av vårens stora snackisar.

Önskar du själv att du hade en lögndetektor hemma i köket? Nu hjälper tankeläsaren Henrik Fexeus dig att avslöja när människor i din omgivning ljuger.

I ”Sanningens ögonblick” avslöjar lögndetektorn obarmhärtigt gästernas försök att hålla masken. Inför kamerorna bekänner de otrohet, könssjukdomar och besök hos prostituerade.

Önskar du själv att du hade en lögndetektor till hands? Kanske tvivlar du på din partner, och magkänslan säger dig att något inte står rätt till.

Men det krävs proffshjälp för att avslöja en skicklig lögnare. Henrik Fexeus har skrivit boken ”Konsten att läsa tankar” och spelar in säsong två av programmet ”Hjärnstorm” för SVT. Enligt honom får även vana lögnare beteendeförändringar när de ljuger.

Studera din partner

– När vi ljuger har vi vissa ”tics” för oss, så kallade ”tells”, som blir tydliga tecken när vi lär oss att känna igen dem. Studera din partner när du vet att han eller hon ljuger, till exempel när ni spelar spel.

Henrik Fexeus nämner Bill Clinton som exempel. Han ljög proffsigt om sin affär med Monica Lewinsky: han tittade rakt in i kameran och talade lugnt och sansat. Men en extrem stresssignal, en ”tell”, avslöjade honom. Han kliade sig på näsan 26 gånger.

Språket förändras

Men även språket förändras när vi ljuger. Enligt Henrik Fexeus har vi en tendens att ”avpersonifiera” lögnen. Vi slutar använda ordet ”jag” och börjar tala mer generellt om vad ”man” gör. Det gäller även namn och personer.

– Även här kan vi ta Bill Clinton som exempel. Han kände Monica Lewinsky, och borde nämna henne med namn. I stället sa han:

”I did not have sex with that woman.”

Märkligt nog är en berättelse som aldrig ändras ett tecken på att personen ljuger. Fexeus förklarar:

– Vårt minne fungerar så att vi lägger till och tar bort detaljer från sådant vi upplevt. Därför låter en historia lite annorlunda varje gång vi berättar den. Men en lögn förändras aldrig, eftersom det inte finns något annat att minnas än exakt det jag hittade på, säger Henrik Fexeus.

Handrörelser upp mot ansiktet, så som Clintons näskliande, är också en varningssignal.

– Det är lite symboliskt att föra handen någonstans i närheten av munnen, som om man inte vill släppa ut lögnen. I det ingår även att klia sig eller gnugga sig i ögonen, säger Henrik Fexeus.

Slutligen, Henrik, är du en lögndetektor i dina egna relationer?

– Nej, men jag är kanske bättre än andra på att se när det finns ett stort problem i relationen. Vi behöver våra små lögner. Undersökningar visar att vi levererar cirka fyra per dag.