Så ser partiernas jämställdhetspolitik ut

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-20

Kvotering, lönegap och våld mot kvinnor.

Var står partierna i de olika jämställdhetsfrågorna?

De rödgröna

1. Att säkerställa god kvalitet i välfärden.

Kvaliteten i skolan, sjukvården och omsorgen måste förbättras, och välfärdssektorn måste bli en bättre arbetsplats. Vi vill investera minst 12 miljarder mer än regeringen i välfärdssektorn under 2011 och 2012. Vi investerar bland annat i en heltidsmiljard för att driva på utvecklingen om rätten till heltid i kommuner och landsting. Vi sätter insatser för förbättrad välfärd och jämställdhet framför skattesänkningar som ökar de ekonomiska klyftorna mellan män och kvinnor.

2. Genom att höja statusen på kvinnodominerade jobb, att bekämpa lönediskriminering och att ge bättre studie- och yrkesvägledning under utbildningstiden för att bredda rekryteringen till exempelvis vård- och byggutbildningar. För att skapa ett jämställt arbetsliv är det också viktigt att heltid blir en rättighet och deltid en möjlighet. Vi är därför beredda att lagstifta om detta om inte parterna tar sitt ansvar.

3. Vi vill att kvinnor ska ha halva makten och hela lönen.

De ekonomiska skillnaderna mellan kvinnor och män ska minska. Hur män och kvinnor fördelar ansvaret mellan det betalda och det obetalda arbetet är centralt. Vi vill bland annat att alla företag med minst tio anställda ska göra jämställdhetsplaner och utföra lönekartläggningar årligen. Att stärka rätten till anställningar på heltid, med deltid som möjlighet, är en viktig fråga för jämställda löner. Vi är beredda att lagstifta om rätt till heltid och avsätter en heltidsmiljard för att underlätta omorganisering.

4. Vi vill ha ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen. Det tjänar alla på. Vi har ännu inte presenterat förslag på hur det ska se ut. Vi kommer att diskutera frågan vidare, både med varandra och med människor i Sverige, för att få ett mer jämställt föräldraskap.

5. Arbetet med mäns våld mot kvinnor inom rättsväsendet åklagare, polis och domstol måste skärpas.

Vi vill jobba förebyggande bland annat genom sex- och samlevnadsundervisningen i skolan. Kvinnojourer utför en viktig insats för att skydda och stödja våldsutsatta kvinnor, och det måste finnas tillgång till kvinnojourer i hela landet.

6. Ja, vi vill ha en mer jämställd representation i de större bolagens styrelser. Utvecklingen går alldeles för långsamt i dag. Om kompetensen hos både kvinnor och män i näringslivet tillvaratas får företagsledningarna den bästa sammansättningen, vilket gynnar företagen och därmed jobben och tillväxten.

Alliansen

1. Alla människors lika värde och möjlighet att göra sina egna val är grundläggande värden för oss i Alliansen. Kvinnor och män ska kunna förena utbildning, arbete och företagande med familjeliv på lika villkor.

2. Grunden till kvinnors och mäns traditionella yrkesval läggs tidigt och det är därför av största vikt att flickor och pojkar ges samma chans och verktyg att förverkliga sig själva. Därför satsar vi bl.a. 110 miljoner på jämställdhet i skolan. Under mandatperioden har vi gjort ett stort antal satsningar för att främja kvinnors företagande, bla, genom valfrihetsreformer inom välfärdsområdet och RUT-avdraget. Dessa satsningar kommer att fortsätta.

3. Arbetsmarknadens parter har huvudansvaret för att komma tillrätta med de strukturella löneskillnaderna. Men under tiden gör jobbskatteavdragen skillnad i plånboken och vardagen. Lönediskriminering är och ska vara olagligt. Diskrimineringslagen har skärpts. Vi satsar också på kvinnors företagande och vill stärka möjligheterna till företagande inom vård, skola och omsorg. Så får många kvinnor tillgång till en större arbetsmarknad och möjlighet att påverka sina arbeten och löner.

4. Vi vill stimulera föräldrar att dela mer lika och ta ett aktivt ansvar för barnen redan från början, utan att för den skull ta ifrån familjerna deras rätt att själva bestämma. Jämställdhetsbonusen ska förenklas och förtydligas. Dessutom vill vi att föräldrar ska kunna vara föräldralediga samtidigt, med föräldrapenning, i 30 dagar under barnets första levnadsår.

5. Vi vill fortsätta den stora satsningen mot könsrelaterat våld. Hittills har bl.a. 10 000 poliser fått utbildning, men kunskapen hos bl.a. polis och socialtjänst måste fördjupas och samverkan med de ideella kvinnojourerna öka. Vi vill kriminalisera stalkning samt förbättra efterlevnaden av besöksförbud. Genom ökad kunskap hos både rättsväsendet och hälso- och sjukvården om bevissäkring ska fler sexbrott klaras upp. De förebyggande insatserna ska öka och kampen mot hedersvåld ska prioriteras.

6. Nej, vi vill inte lagstifta. Alliansregeringen har arbetat aktivt för att öka jämställdheten när det gäller representation i styrelser. Ett nationellt styrelseprogram genomförs i syfte att främja fler kvinnor i bolagsstyrelser. Regeringens nya öppna utnämningsförfarande där statliga toppjobb utannonseras har också lett till att vi i dag har fler kvinnor än någonsin tidigare på ledande befattningar i staten.

Fi

1. Jämställda löner. 

Kvinnor tjänar i genomsnitt 4 400 kronor mindre i månaden än män på en heltidstjänst. Sammanlagt saknas det varje år mer än 70 miljarder i kvinnors lönekuvert om kvinnor ska ha lika hög lön som män. Vi vill inrätta en jämställdhetsfond för att finansiera höjda kvinnolöner.

2. Det viktigaste är att sluta sätta lön efter kön, yrken som är kvinnodominerade ska inte ha lägre löner. I skolan behöver studievägledarna vara utbildade för att kunna ge genusneutrala råd. Det är också viktigt att motverka sextrakasserier genom en stärkt diskrimineringslag.

3. Vi vill skapa en jämställdhetsfond som betalar ut ett jämställdhetsbidrag till arbetsgivare som höjer kvinnors löner. Fonden finansieras via en höjd arbetsgivaravgift med en halv procentenhet och ett lika stort statligt tillskott. Dessutom vill vi se en individualisering av föräldraförsäkringen.

4. Vi vill ha en individualiserad föräldraförsäkring, det vill säga att den delas lika mellan föräldrarna. Under småbarnsåren arbetar kvinnor deltid och män mer än någonsin. Det är dags för män att stå emot arbetslivets krav och fullt ut kräva sin del av föräldraansvaret. Det vinner alla på i längden.

5. Män som utövar våld ska få hjälp och stöd för att kunna upphöra med att utsätta närstående för våld. Samtidigt behövs ett långsiktigt arbete för att förändra den mansroll som ligger bakom mycket av våldet. Förskola och skola måste arbeta aktivt med genusfrågor i undervisningen.

6. Ja, vi vill att det ska vara lagkrav på minst 40 procent av vardera könet i börsbolagens styrelser. På det sättet kan vi höja kompetensnivån och motverka dagens ordning där män kvoterar in män. I Norge har kvoteringen lett till att utbildningsnivån i styrelserna har höjts.

Piratpartiet

1. Vi fokuserar på integritet, kunskap och kultur, och har ingen uttalad jämställdhetspolitik, men vi anser naturligtvis att det är viktigt att alla behandlas lika och har samma möjligheter, oavsett kön.

2. Mångfald är alltid positivt. Det är bra med en jämn könsfördelning på arbetsplatser. Det kan man verka för genom att locka fler att läsa vidare, framför allt på utbildningar med sned könsfördelning.

3. Vi anser naturligtvis att det är viktigt att alla behandlas lika och har samma möjligheter, oavsett kön.

4. Frågan faller utanför våra fokusområden. Piratpartiet fokuserar på integritet, kunskap och kultur.

5. Med mer kunskap kommer man långt. Det är viktigt att förstå hur och varför våldet uppstår, hur offer kan få hjälp och hur gärningsmän kan få behandling.

6. Vi har ingen uttalad jämställdhetspolitik. Vi strävar dock efter en så jämn könsfördelning som möjligt. Vi kvoterade till exempel upp män på våra valsedlar, för att få en jämnare fördelning mellan könen.

Sverigedemokraterna

1. Kampen mot det våld som riktar sig mot kvinnor och den otrygghet som denna brottslighet medför, vilket försämrar kvinnors livskvalité och begränsar kvinnors rörelsefrihet i det offentliga rummet.

2. Så länge vi har reell valfrihet och så länge det finns möjlighet för den som vill bryta normen att också göra detta, så ser vi inga större problem med att majoriteten av männen respektive kvinnorna har preferenser som skiljer sig åt och gör olika yrkes- och levnadsval. Vi har dock ingenting emot att man i olika typer av samhälls- och yrkesinformation lyfter fram positiva exempel på t ex kvinnor som valt ett mansdominerat yrke eller tvärtom.

3. Löneskillnaden är faktiskt ganska liten mellan män och kvinnor som har samma yrke, arbetslivserfarenhet, arbetsuppgifter, arbetstid, utbildning etc och vi har en förhållandevis stark lagstiftning mot könsdiskriminering. För att få bort även denna skillnad ser vi dock gärna att man gör en noggrann genomgång av lönesättningen inom olika yrkesgrupper. I övrigt handlar det mycket om att värna statsfinanserna och att vara öppen för konkurrens inom den offentliga sektorn, så att lönerna inom de stora kvinnodominerade yrkesgrupperna kan höjas.

4. Vi ser gärna att man lyfter fram positiva förebilder och framhäver de positiva värden som tid med barnen medför. I övrigt anser vi att det skall vara upp till familjerna själva att bestämma hur man vill dela upp föräldraledigheten.

5. Vi föreslår en lång rad åtgärder, varav den viktigaste kanske är anslaget av en ”kvinnofridsmiljard” som skall gå till forskning, brottsofferstöd, brottsförebyggande arbete och aktivt bekämpande av kvinnovåld. Vi föreslår också höjda anslag till kvinnojourerna och kraftiga straffskärpningar för den här typen av brott.

6. Nej, vi har full tilltro till att de svenska kvinnor som så önskar är fullt kapabla att ta sig fram inom näringslivet utan statens hjälp och motsätter oss alla former av kvotering eftersom det också per automatik medför en diskriminering av andra grupper.

Sex frågor om jämställdhet

1 Vilken tycker ni är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

2 Hur kan man förändra könssegregationen på arbetsmarknaden?

3 Vad gör ni för att lönegapet mellan män och kvinnor ska minska?

4 Bara 22 procent av föräldrapenningen tas ut av män. Hur vill ni ändra på detta?

5 Vad vill ni göra för att minska våldet mot kvinnor?

6 Ska det vara kvotering av kvinnor i styrelser och företagsledningar?