”Hon fick klitoris bortskuren”

Uppdaterad 2015-02-13 | Publicerad 2015-02-12

Zahra blev könsstympad som sjuåring – utan bedövning

Efter leken uppmanades flickorna att ligga blixtstilla, för nu skulle det ske. Den ena efter den andra skrek. Sen kom blodet.

Zahra var sju år och en av flickorna som könsstympades den dagen.

Hon minns smärtan flyktigt och lukten av blod men det mesta är raderat från näthinnan. Förutom ärret, förstås, som en evig påminnelse om att hon blivit bestulen på det som från början var hon.

Zahra och hennes familj hade just lämnat Somalia när det hände, under ett stopp i Etiopien, på väg mot det nya landet i väst, Sverige. Jämnåriga flickor på rad. På väg till nya liv, i nya länder. Och just därför blev det viktigt att genomgå processen innan.

Stympning var något ”fint”

– Kvinnan som utförde stympningen skar bort delar av klitoris och blygdläppar, utan bedövning. Men jag hade ändå tur, jag blev inte utsatt för den värsta sortens stympning. Min mamma motsatte sig det, eftersom hon inte ville att jag skulle få fysiska problem senare i livet.

Zahra berättar att hon redan som liten blivit programmerad att tro att stympning var något fint, en investering för framtiden, annars skulle ingen vilja ha henne. Men känslan blev inte sådan efteråt.

Men om det höll hon tyst. Och till kompisarna sa hon inte heller någonting, på flera år.

– Jag gick i högstadiet när jag pratade om det för första gången. Mina kompisar fick en chock och tyckte att det var fruktansvärt, jag hade svårt att förstå deras reaktion. På något konstigt sätt trodde jag att könsstympning var normalt.

Ingen sexualundervisning

Under hela skoltiden levde Zahra i parallella världar. Av rädsla för det nya landet ville hennes föräldrar inte att hon skulle delta i simundervisning eller vara med på sex- och samlevnadslektionerna. I efterhand menar hon att skolan borde ha gjort något.

– Det hade räckt med ett telefonsamtal till mina föräldrar. Då hade de förstått att det hade varit ofarligt att låta mig delta.

Zahra, som i dag är vuxen, tycker att det är viktigt att frågan om könsstympning lyfts fram ordentligt, för den yngre generationens skull. Själv ser hon sig som en överlevare och mår i dag bra.

– Men det är dags att vi börjar prata om det här nu. Det finns så många flickor och kvinnor i Sverige som behövt utstå könsstympning, men ingen ser dem. Att någon bestämmer sig för att kapa en annans människas kroppsdel är ett jätteallvarligt övergrepp. Många skadas för livet.

Fotnot: Zahra heter egentligen något annat.

Plastikkirurgi kan återställa många

I Sverige bor 38 000 köns­stympade kvinnor och flickor.

För att hjälpa drabbade har ett team på Karolinska universitetssjukhuset börjat göra operationer för att återställa underlivet.

– Vi hoppas att det leder till att kvinnorna blir smärtfria, säger läkaren Hannes Sigurjónsson.

Hannes Sigurjónsson, plastikkirurg på Karolinska sjukhuset.

Ingreppen som syftar till att återskapa de delar som skurits bort har genomförts under flera år i Frankrike. Med goda­ resultat. I höstas opererades den första kvinnan i Sverige.

– Vi ser att det finns en stor ­efterfrågan och har flera inplanerade operationer, säger Hannes S­igurjónsson, ST-läkare på kliniken för rekonstruktiv plastik­kirurgi på Karolinska, som utförde det första ingreppet.

Återställer känseln

Rekonstruktionen ses som en del i ett ”större paket” som ska hjälpa kvinnorna att återfå känsel i klitoris, bli smärtfria och få psykologisk hjälp att bearbeta det trauma som könsstympning innebär.

Även om tekniken är i sin linda visar en fransk forskningsstudie från 2012 att majoriteten av de opererade upplever minskad smärta. Drygt hälften fick bättre känsel i klitoris, flertalet upplevde dessutom att ingreppet hade en positiv inverkan på deras självbild.

Flest könsstympade i Sverige

Enligt Hannes Sigurjónsson är det möjligt att rekonstruera klitoris och blygdläppar även i de fall, då i princip allt är borttaget och kvinnans vagina sytts igen.

– Om stympningen är total och kvinnan blivit sydd börjar man med att öppna slidan. Därefter opererar man fram den del av klitoris som finns kvar på djupet.

På en internationell konferens som Hannes Sigurjónsson nyligen deltog i framkom att det i Sverige bor fler könsstympade per 100 000 invånare än i övriga Europa.

– Att Sverige sticker ut beror på att vi har en stor andel kvinnor och flickor med ursprung i östra Afrika, där könsstympningsfrekvensen är mycket hög.

Stympningen är smärtsam och kan leda till döden

 Fler än två miljoner flickor könsstympas varje år världen över. En del dör, de flesta traumatiseras och många får men för livet.

 I Sverige beräknas 390 per 100 000 invånare vara könsstympade. I England är 190 kvinnor per 100 000 invånare könsstympade, medan siffran i Frankrike och Tyskland ligger mellan 100–120 per 100 000 invånare.

 Vanliga komplikationer är återkommande urinvägsinfektioner, smärta vid menstruation och samlag.

 Omfattningen av stympningen varierar. I vissa fall avlägsnas klitoris och klitoris ollon (den synliga delen av klitoris).