"Jag blir galen på allt köp, köp, köp..."

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-06

Så tog vi oss ur konsumtionshetsen

Svenska barn har i snitt 537 leksaker var. Drygt sju av tio av aftonbladet.se:s läsare tycker det är för mycket. Här kan du läsa deras knep för hur man kan ta sig ur konsumtionshetsen.

Maria håller med om att barn har för många leksaker:
”Se över vad Ditt barn egentligen leker med: det är en bråkdel av de grejer barnet har...” I hennes familj försöker de därför ge mer bort upplevelsepresnter, som till exempel ”biljetter samt skjuts till simhallen, bio, Holiday-on-ice, uteridning på islandshäst, go-cart. Prenumerationer på olika magasin fungerar även bra till vuxna. För mellan 100-400 får Du en provprenumeration på från 4 ex upp till ett halvår och det finns verkligen tidningar FÖR ALLA. Perfekt!"

En annan Maria köper helt enkelt mindre saker eftersom deras dotter helt enkelt inte behöver dem:
"Vår flicka på snart två år leker lika gärna med kastruller och klädnypor. Hon har vissa favoritsaker att leka med. Annars är vi utomhus mycket, tittar på djur och naturen."

En läsare begränsar antalet leksaker rent fysiskt:
”Vår dotter har ärvt en hel del leksaker och vi har köpt mycket begagnat till henne. Hon har en hylla och ett par lådor i sitt rum och där ska hennes leksaker få plats. Det gör att vi inte köper onödigt mycket, för då måste vi automatiskt rensa bort annat! För vänner och släktingar har vi förklarat att vi inte vill att de köper så mycket onödiga leksaker till henne. Bättre då att de köper praktiska kläder eller sätter in en slant på hennes sparkonto. Vi satsar även på kvalité framför kvantitet. Hellre en fin docka än tio fula!"

Även Maria har gjort kopplingen mycket saker – ont om plats:
”Om man bor i sthlm där en kvm kostar sjukt mkt pengar kostar det att ha för mycket prylar helt enkelt. Om jag köper nåt till min kompis och det tar upp 1/2 kvm av hennes lägenhet är det som att sno 25 000 kr av henne, typ. På vår sons 1-årsdag fick han bara en leksak. Vi önskade oss pengar och kläder, folk har lärt sig respektera det.”

Anneli i Gävle väljer att inte köper några nyproducerade leksaker:
”Jag har köpt begagnade julklappar på tradera till mina barn. På det sättet slipper man i alla fall bidra till produktionen av leksakerna."

Christina försöker även att få med sin släkt på att inte köpa så mycket:
”Varje gång min familj vill komma och besöka oss eller när det är kallas, be jag de att inte köpa något för mina barn. Jag är trött på prylar och vill dessutom att mina tre små barn ska uppskatta våra släkt för den de är och inte för det de kan köpa till mina barn."

Anna skriver att det kanske inte bara är positivt ens för barnen själva att ha så mycket leksaker:
”Jag och min snart 4-åriga pratade om varför en del barn är lite bråkiga på dagis med sina kompisar.

En del barn har det jobbigt hemma, sa jag. Varvid min dotter tittade mycket allvarligt på mig och sa " Mamma jag har det väldigt jobbigt hemma". "Hur har du det jobbigt hemma? frågade jag henne. "Mamma, jag har så många leksaker jag måste leka med".

Denna historia tycker jag är tänkvärd. Kanske kan det hjälpa de som känner en press att köpa saker till sina barn eller barnbarn och inte har råd att köpa många presenter.”

Slutligen har Camilla givit upp tankarna på att komma ur konsumtionshetsen kring jul:
”Jag blir galen på allt köp, köp, köp...

Ifjol bad vi släkt och vänner att inte köpa så mycket julklappar utan att hellre bjuda på en biokväll eller en lördagspicknick eller nått kul man gör tillsamman.

Lite tid med barnen helt enkelt, men sakerna dominerade ändå. Ja, vi är absolut inte oskyldiga heller. Det är lätt att tycka att ja men bara en bok, det är ju bra och lite nya pennor och rita med kanske en liten, liten bil också osv

Men i år hoppar vi över julfirandet på hemmaplan i år och åker fyra veckor till Argentina istället.

Där ska vi umgås, uppleva saker och vara tillsammans.”

Följ ämnen i artikeln