”Höj kvinnans status – så blir pappan mer delaktig”

Uppdaterad 2012-12-12 | Publicerad 2012-10-29

Hur står det till med den svenska pappans status? Pappaforskaren ger svar.

Pappa-panelen pratar pappaledighet och BB-bemötande. Panelen består av Johan Gäfvert, pappa till Essy, 12 veckor. Rifat Yberg, pappa till Tyra, sex år. Och Mikael Kudrén, pappa till Reuben, snart fyra år, och Gabriel, två år.

Svenska pappor är bäst i världen på att vara pappalediga, men kan fortfarande få höra att de är "barnvakt i dag".

– Statusskillnaderna jämnar ut sig när män axlar samma ansvar i familjen som kvinnor, säger Roger Klinth, pappaforskare vid Linköpings universitet.

I jämförelse med andra länder har den svenska pappan hög status i dag. Efter 50 år av jämställdhetspolitik är han mer delaktig i familjen än någonsin. Men glappet till kvinnorna är stort och statistiskt är pappan fortfarande en "andrahandsförälder".

– Förväntningarna på manligt och kvinnligt föräldraskap ser olika ut, säger Roger Klinth.

Bild av pappan som bifigur

Svenskarna har matats med bilden av pappan som en bifigur, och det har bidragit till att bevara de olika förväntningarna, menar Roger Klinth. I kampanjer ända från 70-talet och framåt har pappans aktiva roll i familjen ofta framställts som någonting han kan välja om det passar honom. Ett mysigt tillval och en möjlighet, men inte en självklarhet. Även om syftet har varit att öka delaktigheten.

– De signalerna måste man ta bort, och man måste börja jobba med idén att män är föräldrar fullt ut. Med samma krav på sig, samma ansvar, rättigheter och skyldigheter.

Jämställdheten är avgörande

Men det är jämställdheten som är avgörande. Statistiken visar att de familjer där kvinnan har hög lön och hög status på arbetsmarknaden, också är de familjer där männen tar ut mest föräldraledighet.

– Männens delaktighet och status som föräldrar går inte att höja, utan att samtidigt höja kvinnornas status i arbetslivet, säger Roger Klinth.

Följ ämnen i artikeln