Undvik mjukglass och kranvatten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-06-28

Barnläkarens råd: så håller du barnet friskt under semestern

Är du orolig för att minstingen ska bli sjuk utomlands? Se till att barnet dricker ordentligt och låt bli mjukglassen! Här är barnläkarens råd inför resan.

De allra minsta mår bäst av att stanna hemma. Men så länge man håller sig till traditionella semesterorter behöver småbarnsföräldrar inte oroa sig, anser Birgit Borgström, barnläkare på Huddinge sjukhus.

– Barn som är yngre än en månad ska man inte gärna ge sig ut på längre resor med, de är mycket känsliga för infektioner. Ända upp till 6 månader är känsligheten större än för äldre barn, säger Birgit Borgström.

– Men typiska semesterorter håller ofta god standard. De skiljer sig inte så mycket från förhållandena i Sverige.

Vad bör man tänka på när man tar med ett litet barn till varma länder?

- För det första ska ett spädbarn aldrig vara i solen. Det är också viktigt att alltid försäkra sig om att barnet har möjlighet att dricka när det blir törstigt. Man ska inte ge barnet söta drycker, köpt vatten från en förseglad flaska är det bästa.

Se upp med torra läppar

Att barnet dricker är viktigt. Barn reagerar snabbare på vätskebrist än vuxna och om problemet inte åtgärdas i tid kan det få allvarliga konsekvenser. Vätskebrist syns först på läpparna.

– De blir torra och spädbarn slutar dregla, säger Birgit Borgström.

– Barnet kan också bli extra grinigt. Märker man att det blir slött och hängigt har det gått långt. Alla barn blir förstås trötta i värme och när de ska sova. Men om slöheten kombineras med andra tecken på uttorkning som mörka ringar under ögonen och torra läppar, bör man se upp.

I sällsynta fall har det hänt att små barn dött av uttorkning.

– Under mina 24 år i yrket har jag ibland träffat barn som haft svår maginfluensa och hög feber. Vid två tillfällen har det lett till dödsfall. Men det är väldigt ovanligt, säger Birgit Borgström.

Kan barnet få någon okänd allergi när man åker utomlands?

– En utomlandsresa innebär inte någon ökad risk för att barnet ska utveckla allergi. Men om barnet är allergisk mot något sedan tidigare bör man vara vaksam. Om det exempelvis inte kan äta nötter så bör man vara försiktig med godis och bakverk.

– Om barnet har någon annan form av kronisk sjukdom bör barnets läkare kontaktas för speciella råd inför resan.

Nässpray underlättar flygresa

Flygresor kan vara påfrestande för alla. Om en liten baby får ont i öronen av trycket i kabinen kan den skrika i timmar. Men det går att förhindra att barnet får ont.

– Om barnet är förkylt ökar risken för att det ska få ont i öronen under flygningen. Då kan man ge näsdroppar innan avresan. Ett barn som är under två månader gammalt ska man ge koksaltlösning. Äldre barn kan man ge näsdroppar från Apoteket med särskild spädbarnsstyrka, säger Birgit Borgström.

– Barn som är under sex år och har haft mycket problem med öroninflammationer kan man också ge näsdroppar för att minska risken för att de ska få ont under flygresan. Men barn som börjar bli 3-4 år gamla och aldrig har haft några problem klarar sig utan.

Undvik glass och kranvatten

Barnets egen välling och gröt är bra att ha med på resan. Kranvatten och mjukglass bör man däremot undvika eftersom det kan innehålla bakterier som ger barnen magsjuka.

– Det är viktigt att inte ge småbarn kranvatten. Barns magar är känsligare än vuxnas och kranvatten kan innehålla bakterier som barnen inte tål. Glasskulor i strut och mjukglass kan också innehålla bakterier. Köp i stället hårdfrusen glass med fabrikspapper, säger Birgit Borgström.

– Läsk från fat som tappas med kran i barer kan också innehålla bakterier, det är bättre med läsk på flaska.

Finns det resor man bör undvika att göra med små barn?

– Jag skulle inte rekommendera småbarnsföräldrar att resa under mer primitiva förhållanden. Om man åker på en ren nöjesresa kan man fundera över om barnet verkligen får ut något av resan. Ofta får man kompromissa mellan barnets behov och föräldrarnas.

Om barnet blir sjukt

Viktigt att ha med på resan

Boktips

Ulrika Nordin

Följ ämnen i artikeln