I huvudet på lilla Nellie

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-05

Åtta månader gammal – nu hjälper hon hjärnforskarna

Vad rör sig i huvudet på ett spädbarn?

Svaret finns i lilla Nellies mössa.

Tänk dig att en bebis sitter och tittar på dig när du plockar upp en leksak. Vad tänker barnet på då? Det, eller snarare vilka delar av hjärnan som aktiveras i den stunden, är en av frågorna som forskarna på universitetet i Uppsala ville ha svar på.

Det var då den åtta månader gamla Nellie Djos, från Bälinge utanför Uppsala, fick rycka in. På spädbarnslaboratoriet fick hon bära en ”mössa” med elektroder som fångade upp hjärnbarkens signaler som skickades vidare till datorn.

– Vi fick veta att det inte är farligt, säger Nellies mamma Sandra Djos.

Nellie brydde sig inte om elektroderna

Nellie hade inget emot uppgiften. Hon brydde sig knappt om mössan med 128 sensorer som satt ihop med silikongummiband på hennes huvud.

– Det var blöta bomullstussar som var kopplade till elektroder. De la också en handduk på axlarna ifall det droppade. Hon bara satt snällt tills allt var över, säger mamman.

När forskaren lyfte upp ett leksakståg, fångade sensorerna i mössan signaler från en speciell typ av celler i hjärnan. Dessa kall-as för spegelneuron, eftersom de ”speglar” rörelser man ser.

Datorn visade att samma område i hjärnan aktiverades som om Nellie själv hade lyft upp leksaken.

En rad försök visade att det är just forskarens hand som utlöser aktiviteten i hjärnan.

När tåget rullade själv var effekten inte densamma.

På så sätt har forskare nu kunnat visa att spegelneuronen fungerar redan hos väldigt små barn.

– Det här systemet av nervceller gör att vi lär oss förstå och förutsäga vad andra gör, som om det var vi själva som gjorde det, säger professor Claes von Hofsten, till tidningen Vi Föräldrar.

Följ ämnen i artikeln