Sökes: lesbisk kärlek på bio

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-18

I höst saknas lesbiska kärlekssagor på vita duken

I höst gör den svenska synden comeback i filmvärlden.

Det blir flera heta sexscener på vita duken.

Men det homosexuella och lesbiska hånglet saknas – fortfarande.

Hittills har svensk film inte visat mycket av lesbisk kärlek.

I Milleniumfilmerna kunde vi visserligen se karaktären Lisbeth Salander i heta kärleksscener med älskarinnan. Men hon hade även sex med en man, karaktären Mikael Blomqvist.

”Fruktansvärd film”

Tidigare i år var det premiär för ”Kärlekens krigare”, om ett lesbiskt par.

– Men den var fruktansvärd, jättedålig, säger Emma Gray Munthe, Aftonbladets filmrecensent.

– Om de homosexuella lyfts fram, så är det bögarna vi får se. Inte flatorna.

Varför är det så?

– Vi är ett litet land och de som får chansen att göra film i Sverige är vita, heterosexuella män, med samma bakgrund. Vi har inte så många lesbiska filmskapare i Sverige ännu.

”Slutar i ond bråd död”

När filmer med lesbisk kärlek väl görs, internationella som svenska, så skildras kärleken på ett speciellt sätt, tycker Emma Gray Munthe. Som i brittiska ”Oskuldens tid”, som har premiär i nästa vecka.

– Den utspelar sig på internat och skildrar kärlek mellan kvinnor. Men det blir så intensivt och farligt så det slutar i ond bråd död. Och så blir det ofta, att lesbisk kärlek visas som något som knappt går att kontrollera. Det är bara löjligt och dumt.

Boken blev aldrig film

Författaren Mian Lodalen sålde rättigheterna till sin debutroman ”Smulklubbens skamlösa systrar” redan för fem år sedan. Men än har det inte blivit någon film.

– Jag får faktiskt fortfarande mejl från folk som undrar vad som händer med filmen, säger hon och berättar att en avdelning inom Nordisk Film, som köpte rättigheterna, lades ned. Därmed även filmprojektet.

– Bögar får riktiga karaktärer i filmer, medan flator lyser med sin frånvaro. När lesbiska är med så träffar de antingen en man eller så tar de livet av sig, säger Mian Lodalen.

Gör om man till kvinna

Hon minns Sissela Kyles lesbiska roll i Varuhuset.

– Någon pyttepytteliten karaktär. När var det? 1986? Vi lever ju i ett patriarkat, ett manssamhälle. Det återspeglar sig också i vår värld, hbt-världen. Män får mer uppmärksamhet och mer fokus.

Vad tycker du om att se kärleksfilmer med bara heteropar?

– Vi homosexuella är ju specialister på att göra om män till kvinnor, kvinnor till män, för att identifiera oss. Tänk om ”heteron” skulle få gå i våra skor och bara få se ”homon” dagarna i ända.

– Vi är ju helt hjärntvättade. Från Hollwoood bara sprutar det ut: man och kvinna och kärnfamilj.

Mian Lodalen säger att det finns många historier som väntar på att bli berättade. Det är därför hon har skrivit sin nya bok ”Tiger”, en kärlekshistoria mellan två unga tjejer på 70-talet. Den kommer i september.

– Och jag har redan fått reaktioner – folk hoppas att detta blir film.