”De sociala medierna knaprar tid från barnen”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-19

Facebook och Twitter snor uppmärksamhet från familjen i dagens uppkopplade samhälle

hela familjen är aktiv ”Mer kommunikation mellan människor kan inte vara av ondo”, säger Fredrik Nygren om sociala medier. Han och frun Therese är båda aktiva – och även sonen Alvin, åtta år. Här på bilderna kan de skämta lite om datorns plats i familjen. Foto: KRISTINA WIRÉN

Föräldrar bör begränsa sin tid framför Twitter, bloggar och Facebook. Det tycker norska forskaren Brita Bungum.

Men hur ska det gå till, när det ständigt plingar av meddelanden?

Svenskar i åldern 25–44 år tillbringade i snitt 108 minuter på internet varje dag under 2009*. Enligt amerikanska forskaren Sherry Turkle, som har intervjuat 300 barn, känner många barn sig sårade när deras föräldrar väljer internet framför dem själva.

Detta har Johanna Ögren, välkänd sociala medier-profil och grundare av sajterna Lilla Gumman och Bokhora, funderat över.

– Både min man och jag är aktiva profiler på nätet och vi pratar ofta om hur mycket tid vi kan lägga där, speciellt sedan vår son Tage kom.

På twitter vid födseln

Tage, 11 månader, fick ett Twitterkonto efter att ha levt en kvart.

– Jag skaffade det till honom när jag låg på ”uppvaket”. I och med att vi twittrade under förlossningen kan man säga att Tage fanns på Twitter innan han själv fanns.

– Jag tror att sociala medier mycket väl knaprar tid från barnen. Men det gäller också att se till vad sociala medier har ersatt. Förr kanske vi hängde mer framför tv:n eller ringde till folk. Då fick inte barnen odelad uppmärksamhet heller, säger hon.

”Var försiktig”

Johanna Ögren vill gärna sudda ut den dåliga stämpeln – att det är fult att sitta framför nätet.

– Sociala medier ger så mycket. Du har kontakt med vänner och kan skaffa nya. Men, som med allt, kan det gå överstyr för en del. Det handlar om personlighet och vet man med sig att det lätt blir så, då ska man vara försiktig.

Sätt upp regler

Johanna Ögrens tips är att uppmärksamma varandra i ett förhållande på hur mycket tid som går åt till sociala medier. Och att sätta upp regler, till exempel att inte sitta framför datorn förrän barnen har somnat.

– Eller gå till lekparken utan telefon. Släpp taget, framför allt under helgerna. Det tränar vi mycket på.

*Källa: Informationscentret Nordicom vid Göteborgs universitet