”Vi har inte tid att vänta på jämställdheten”

Uppdaterad 2013-10-11 | Publicerad 2013-09-03

Kvotering i börsstyrelser kan bli verklighet efter förslag från EU-kommissionen

I Europas största företag är bara en av sju styrelsemedlemmar kvinna. Nu förbereds ett förslag i EU om att införa könskvotering. Men utgången är oviss.

- Vi kan inte vänta 30 år på att det ska bli jämställt, säger EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson (S).

I förslaget som EU-kommissionen tagit fram föreslås att man ska införa kvotering i de största börsbolagens styrelser så att det underrepresenterade könet står för minst 40 procent av platserna tills år 2020.

Olle Ludvigsson sitter i den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet och är positiv till förslaget.

- Jag var emot kvotering tidigare men har svängt i frågan. Helt enkelt för att det inte funkar att vänta. Inget händer och jag tror inte att vi har tid att vänta uppemot 30 år på att det ska bli jämställt av sig själv.

”Når för få företag”

Folkpartiets Cecilia Wikström tycker inte att förslaget om kvotering är rätt väg att gå.

- Det omfattar bara de största bolagsstyrelserna, så man når ytterst få, det är ett för trubbigt instrument. Dessutom är det att kasta sten i glashus. Ta till exempel Europeiska centralbankens styrelse, där sitter 27 män och ingen kvinna alls, ska vi då peka finger åt andra bolag?

Cecilia Wikström anser att frågan om jämställda bolagsstyrelser ska hanteras på nationell nivå och inte med europeisk lagstiftning.

Hur ska vi då göra för att få jämställda styrelser?

- I Sverige har de statliga bolagen varit en framgångssaga. Men vi borde se över de kommunala bolagen, så fort det handlar om typiskt manliga branscher så sitter det bara gubbar i styrelsen, trots att de är politiskt tillsatta.

Förslaget om kvotering i de största bolagsstyrelserna lades fram förra hösten av kommissionen men det är först i november som parlamentet och EU-rådet väntas rösta.

- Jag hoppas att det går igenom. Jämställdhet är en rättighetsfråga för hela Europa. För att behålla konkurrenskraften är kvotering den enda vägen att gå, säger Olle Ludvigsson.

Följ ämnen i artikeln