Vegetarisk kost en fara för fostret

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-07-09

LONDON

Risken är större att barn till mödrar som är vegetarianer under graviditeten får missbildningar.

En engelsk studie visar att det är fem gånger troligare jämfört med barn till mödrar som åt blandad kost.

LAGOM ÄR BÄST Blandad kost under graviditeten innebär minst risker för fostret.

Sedan galna ko-sjukan slagit till i Europa har antalet vegetarianer ökat drastiskt.

Storbritannien har i dag fyra miljoner vegetarianer.

8 000 analyser

För bara några år sedan var antalet vegetarianer två miljoner.

Forskare har nu också börjat undersöka effekterna.

Ett forskarlag vid Bristols universitet har analyserat 8 000 födslar.

De kom fram till att risken för missbildningar är fem gånger större i fall där mamman var vegetarian.

Man pekar främst på hypospaidia, en defekt där öppningen på penis finns på undersidan och inte där den ska vara.

Denna defekt är kopplad till testikelcancer, skriver Sunday Express.

Äter mer soja

Professor Jean Golding som leder studien, säger till tidningen:

- Upptäckten är väldigt oroande och kan påverka hela mänskligheten.

Forskare tror att soja kan vara en av orsakerna tillsammans med bekämpningsmedel.

Vegetarianer äter större mängd soja och får då sannolikt i sig större mängder bekämpningsmedel.

För mycket soja

Det är inte grönsakerna i sig som pekas ut som skadliga.

Forskare har tidigare visat att det finns risker med för stort intag av soja.

Medical research council har i England tillsatt en grupp som ska undersöka om sojamjölk ökar pojkars risk att få testikelcancer eller missbildningar.

Hela studien kommer att publiceras i tidskriften Human Reproduction.

Leif Kasvi

Följ ämnen i artikeln