Pengar inte allt för att uppnå lycka

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-01

Du kan inte köpa lycka för pengar.

Viktigare är att ha vänner, bli respekterad och att du kan bestämma över ditt liv.

Det visar en ny, global undersökning, skriver Göteborgs-Posten.

Fler än 136 000 människor från 132 länder har svarat på frågor om lycka och inkomst.

Tidigare forskning har fokuserat på sambandet mellan inkomst och tillfredsställelse med livet i stort, medan den aktuella studien frågar om vad som får människor att verkligen känna sig lyckliga.

Bland lyckofaktorerna finns respekt, socialt nätverk, meningsfullt jobb, familj och vänner – och att kunna bestämma över sitt liv.

Två typer av välstånd

– Det är sant att den som är rik är mer nöjd med sitt liv. Däremot har vi funnit att kopplingen mellan pengar och positiva känslor är överraskande svag, säger Ed Diener, psykologiprofessor och välkänd lyckoforskare vid universitetet i Illinois i USA, enligt Göteborgs-Posten.

Ed Diener pratar om två olika typer av välstånd: den rikedom som räknas i pengar och ”social-psykologisk förmögenhet”.

Inget land är det lyckligaste

Norden och anglosaxiska stater som Storbritannien, Australien och USA toppar den ekonomiska välståndsligan, medan den latinska världen visar hög social-psykologisk rikedom.

Enligt Ed Diener går det inte att utse ett land till världens lyckligaste. Och han varnar politiker för att bara satsa på ekonomisk tillväxt. Han tycker att de bör uppmärksamma viktiga sociala och psykologiska värden.

– Våra studier visar att det krävs mer än pengar för att uppnå livskvalité.

En extra platt-tv spelar ingen roll

Debattören Johan Norberg har skrivit boken ”Den eviga matchen om lyckan”.

Han säger till Wendela att Ed Dieners uttalande om ekonomisk tillväxt är lite snävt.

– Ekonomisk tillväxt handlar inte bara om pengar – utan är bredare. Vi kan få fram mediciner som kan hjälpa oss att må bättre. Eller att vi vågar ta risken att starta ett företag. Så det är inte bara de politiska ambitionerna som är viktiga utan våra egna.

”Inne med lycka”

Johan Norberg tycker att den nya undersökningen verkar stämma med vad som tidigare har framkommit.

– Pengar så att vi klarar oss är bra, så att vi har en grundläggande rörelsefrihet. Men en extra platt-tv eller tusenlapp är inte så viktiga egentligen. Materiella saker vänjer vi oss vid ganska snabbt. De ser bra ut på håll. Saker som gott umgänge och trevliga resor tycks vi inte tröttna på som vi gör med annat.

Sedan boken gavs ut har Johan Norberg märkt stort intresse för ämnet lycka och pengar.

– Det tycks finnas en enorm törst efter kunskap. Inte bara från universitet utan även från företag och kommuner. Det verkar vara inne med lycka.