”Han vill sova – aldrig älska”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-03

Allt fler män tappar lusten – och vågar tala öppet om det

Män som tappar lusten är ett problem i många relationer.

Datorn har blivit den nya erotikboven.

Tända ljus, en avstängd tv, nyinhandlade underkläder och manglade lakan.

Du ligger som ett dukat bord på sängen, men han ser dig inte. Eller väljer att inte titta, för att ducka för signalerna.

”Jag har lite huvudvärk”, mumlar han och låter i stället blicken sjunka in i dataskärmen.

Ansatserna har blivit rutin, precis som kalla handen. Att lusten svalnat är ett problem i många relationer. När bara den ene vill. Inte sällan är det mannen som tappat intresset. Enligt sexologen Malena Ivarsson är det ett ämne som länge varit tabubelagt, men som nu håller på att förändras.

– Mansrollen ser ju ut så att han ska kunna prestera och alltid vara sexuellt intresserad, vilket inte en kvinna behöver vara. Men nu kommer det fler signaler om män som tappar lusten – och står för det också, säger hon.

”Börja kommunicera”

Enligt sexologen Linn Heed kan det bero på att vi lever i ett öppnare sexuellt klimat i dag, där det blivit mer accepterat att prata om sexuellt relaterade problem.

– Jag tror att föreställningen om att män alltid är kåta, eller alltid vill ha sex, har luckrats upp och modifierats, säger Linn Heed.

Så hur går man tillväga för att väcka liv i erotiken?

Steg ett – börja kommunicera.

– Det kanske låter självklart, men det är väldigt viktigt. Många gånger kan det vara svårt för att man är rädd att såra varandra, säger Malena Ivarsson.

Det gäller att definiera problemet. Att det faktiskt upplevs som ett problem, för den ene eller båda, och reda ut vad det orsakas av.

– Män kan vara deprimerade, och tappa lusten av den anledningen. En hel del män har testostronbrist, och då behöver man gå till en läkare. Det kan också vara partnerrelaterat, att det är därför han inte är så tänd längre, säger Malena Ivarsson.

Nätet – en romantikdödare

Men svalnad sexlust är oftast inte könsbundet, menar Linn Heed. Den kan orsakas av stress, oro, prestationskrav, sjukdom eller försämrad självkänsla, till exempel vid en viktökning. Eller av en till synes enkel sak – som brist på sömn. Vid en graviditet är det också vanligt att sexlivet påverkas, inte bara hos kvinnan.

– En del män tycker att det känns avtändande eller läskigt, säger Linn Heed.

Nätet är en annan lustbov. Att vi jobbar, spelar eller surfar bort tiden.

– Datorn har tagit en stor plats i våra liv. Man har så mycket annat som är stimulerande, säger Malena Ivarsson.

Om man hittar nyckeln till problemet, och båda är villiga att jobba på att återfå samlivet, finns det knep.

– Man får angripa grundorsaken. Är det datorn som har blivit som en älskarinna, så kanske man kan försöka ransonera den tiden, säger Malena Ivarsson.

Börja dejta och uppvakta varandra igen. Hitta kontakten genom att gå på bio, käka eller bowla.

– Det man gör med kompisar, eller gjorde när man var nyförälskade. Många gånger behöver man ha ett relationellt närmande, innan man faktiskt kan vara fysiska, säger Linn Heed.

Då är det allvarligt

Hur tekniskt och ospontant det än må låta – pröva att ha sex efter schema.

– Sex föder sex, säger Linn Heed.

– Gör en överenskommelse, på lördag lämnar vi bort barnen och försöker hångla med varandra. Det kan kännas jättekonstigt, men om man definierat problemet, behöver det inte vara det, säger hon.

Det finns även vissa parövningar inom sexterapi att ta till.

– När man rör vid varandra för att behålla kontakten. En variant är att lägga sig ner och bara andas, eller smeka varandra, utan att röra könsorganen och brösten. Sen berättar man, eller skriver ner på lappar, hur man upplevde det, säger Malena Ivarsson.

Lusten kan komma och gå. När finns det anledning att misstänka att problemet blivit mer än tillfälligt?

– Om man inte har ett sexliv på ett halvår, och den ena partnern gärna vill, bör man se det som ett problem, säger Malena Ivarsson.

Eventuellt kan det vara bra med hjälp utifrån. Kanske i form av familjerådgivning.

– Slutar man att beröra varandra ökar avståndet. Har det pågått i flera år, då kan man behöva hjälp, säger Linn Heed.

”Överraskande många kvinnor känner sig avvisade”

Matti vill inte ha sex längre. Men det vill Heli.

Anna-Leena Härkönen är aktuell med romanen ”Nej tack” (”Ei Kiitos”), om ett gift par i 40-årsåldern där han har tappat lusten.

Anna-Leena Härkönen är aktuell med romanen ”Nej tack”.

– Jag skrev romanen för jag ville belysa problemet sett ur kvinnan synvinkel. Att männen inte vill ha sex är ett bekymmer som de senaste åren diskuterats allt mer.

Vilka iakttagelser ligger till grund för romanen?

– Jag följde diskussioner i tidningarnas frågespalter och pratade med folk. Överraskande många kvinnor kände sig avvisade av männen och det hade inget att göra med åldern. Många kvinnor upplevde just internet som ett hot.

Tror du att sexlivet mäter temperaturen på ”lyckan” i relationen?

– Både ja och nej. Uteblir sexet borde varningsklockorna ringa. För lite sex gör att mannen och kvinnan glider längre från varandra. Men visst finns det stunder då man inte har så mycket sex på grund av exempelvis stress på jobbet eller småbarnsliv. Det bör man acceptera och lita på att lusten kommer tillbaka.