Så får du en bättre relation

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-01-15

Håll kärleken vid liv med intima övningar

Heléne och Tord jobbar som relationscoacher.

Många par har fullt upp med jobb, hem och familjeliv.

Och när vardagen rullar på i 180 kommer relationen lätt i kläm.

Relationsboxen hjälper dig och din partner att hålla liv i kärleken.

Spelet kan hjälpa er att bryta lite mönster!

I sina tidigare förhållanden hade Tord Olsson, 49, alltid haft en stor längtan efter närhet. Trots att relationen blommat i början svalnade den alltid efter ett tag och han valde att dra sig ur i stället för att satsa.

– Jag tror att det är ett ganska vanligt beteende. Det är lättare att byta partner än att jobba vidare med en relation, säger Tord.

För att förstå sig själv bättre och öka självkänslan gick han kurser i personlig utveckling, slukade tonvis med böcker inom området och började i terapi. Men det var först när han träffade Heléne Zachrison, 48, för fyra och ett halvt år sedan som den verkliga vändpunkten kom. Hon hade varit gift i många år och fått två barn. Under en lång tid efter skilsmässan levde hon som singel och funderade mycket på vilken typ av relation hon ville ha. Och precis som Tord försökte hon finna nya svar med hjälp av terapi och utbildning.

– Frågan hur vi skulle kunna hålla liv i vår relation blev snabbt ett samtalsämne mellan oss. Vi bestämde oss för utmana oss själva – som individer och som par – och började aktivt jobba för att skapa goda relationsvanor. Vi plöjde ännu mer litteratur och gick flera olika parkurser. Och så avsatte vi tid och övade och lekte. Allteftersom upptäckte vi, ett helt vanligt par, vad som funkade för oss och då kändes det naturligt att vilja hjälpa andra. Vi testade våra tankar och idéer på olika par i vår omgivning och fick en fantastisk respons, säger Heléne.

I somras kom de ut med Relationsboxen, ett hemmaverktyg för de som vill utveckla sin parrelation.

Spelet bygger på övningar inom de fyra områdena kommunikation, närhet, lust och lek. Tord och Heléne menar att alla dessa delar behöver hålla sig friska och levande för att relationen ska utvecklas på ett positivt sätt. Det handlar bland annat om att släppa kravet på att allting måste vara perfekt i förhållandet, att vara modig och våga göra fel. Om att fortsätta vara nyfikna på varandra och inte tro att man vet hur den andre är eller vilka förväntningar han/hon har. Och att regelbundet stanna upp och göra något lustfullt ihop på en ostörd plats.

– Tord och jag bokar in relationstid i almanackan. Det är ett sätt att visa att vi värderar vår relation högt. Och så turas vi om att ansvara för den tiden. Men se upp med att skapa för stora förväntningar. Det kan vara både små och stora saker. Att inte veta vad som ska hända är ett spänningsmoment i sig, säger Heléne.

Hon är utbildad beteendevetare och civilingenjör och har i många år arbetat med ledarskap. Han är civilekonom med vidareutbildning inom bland annat pedagogik och kommunikation.

I dag är de egenföretagare med fokus på coaching av människor i kärleksrelationer. De jobbar också med att utveckla kommunikationen och samarbetet på arbetsplatser.

Inom båda områdena gäller att man måste åtgärda störningarna för att kunna gå vidare, betonar de. Och det finns en tydlig ”spill over-effekt”. Ju bättre flyt vi har i våra privata relationer, desto bättre blir samspelet på arbetsplatserna.

Vad är det som går fel när par inte vill fortsätta leva tillsammans?

– Sättet att lösa konflikter har visat sig ha stor betydelse. Det är viktigt att våga uttrycka sina behov och känslor – både det som gnager och det vi vill - och att hitta ett tryggt samtalsklimat även i laddade situationer. Fokus bör ligga på att jag vill förstå min partner, mer än att själv få rätt. Det ska alltså till en början inte finnas några krav på lösningar. Ett annat problem är att det ska vara så snabba puckar med allt i dag och inte minst sex. Standardtiden för ett samlag är bara några minuter. Vi behöver jobba mer för lusten. Den har en fantastisk förmåga att skapa närhet och starka band, säger Tord.

–  Vissa människor möts lättare i kropparnas närhet än i samtal och det måste vi våga prata om i relationen: När känner jag mig älskad av dig och tvärtom. Vi menar då alla former av närhet; kramar, pussar, smekningar och inte bara sex, säger Heléne.

Varför är det så svårt att vara öppen med sin partner?

– Det kan handla om en rädsla för reaktionen, att det ska gå åt pepparn när saker kommer upp till ytan. Sedan är det vanligt att vi redan har gett upp och att det präglar vår relation. Den kanske rullar på men den ger inte utslag på mätaren längre, säger Tord.

Har ni nått ert gemensamma mål nu?

– Nej, man når aldrig fram. Det finns alltid mycket kvar att lära, säger Heléne.

– Men vi är bra på att ta tillbaka kraften i relationen om och om igen. Och att göra det lekfullt och kul, säger Tord.