”Vi kallas för horor varje dag”

Publicerad 2015-03-26

Moa & Linn: Föräldrar måste prata allvar med sina söner.

FÅR SEXKOMMENTARER HELA TIDEN Till en början polisanmälde Moas föräldrar trakasserierna, men ingenting hände. ”Det är ju inte direkt så att någon bryr sig eller kan göra något åt situationen”, säger Moa. OBS! Personerna på bilden är inte de som uttalar sig i artikeln.

Att vara tonårstjej och bli kallad fitta eller kuksugare på nätet är vanligare än att inte bli det.

Det menar 16-åriga ­kompisarna Moa och Linn, som båda blivit utsatta för sexuella kränkningar.

– Alla vi känner har någon gång fått höra att de är en ”jävla fitta”, säger Moa.

Så länge Moa och Linn kan minnas har de fått kommentarer kring sitt kön eller sin kropp på nätet. Moa drev ­tidigare en blogg, men slutade eftersom hon blev utsatt för kränkningar.

Gjorde polisanmälan

– Mina föräldrar gjorde en polisanmälan efter att en okänd person började kommentera mitt utseende, men ingenting hände med anmälan och personen fortsatte. Jag blev ledsen och tröttnade till slut på alla kommentarer, så jag slutade blogga, säger hon.

Linn säger att sexuella kränkningar i dag är så vanligt bland unga på sociala medier att ”nästan ingen tjej ­bryr sig längre”.

– Första ­gången det händer kanske man tar åt sig och blir upprörd. Sen vänjer man sig. Om man frågar varför en person uttrycker sig på ett visst sätt fortsätter det bara. En gång skrev en kille att han trodde att jag behövde ”bli påsatt”. Jag blev förbannad och frågade vad han höll på med. Då kallade han mig för feministluder i stället.

Varken Moa eller Linn vill berätta vad de egentligen ­heter eller visa sig på bild eftersom de är rädda att det skulle leda till ännu fler och grövre kränkningar.

Pratat mycket hemma

– Vi kan berätta hur det är men vill inte bli några ­”spokesmen”. Pratar man ­öppet om en sån här sak sprids det jättesnabbt och sen får man säkert höra både det ena och det andra, tror Linn.

Moa har pratat mycket med sina föräldrar om hur unga tjejer blir behandlade på ­nätet, men de flesta av hennes kompisar håller tyst. Hon tror att det beror på att många vant sig vid situationen och inte längre reagerar.

– Det händer ju hela tiden att man får höra sexistiska kommentarer och blir bedömd efter sitt utseende, så vad ska man säga och till vem? Det är ju inte direkt så att någon bryr sig eller kan göra något åt situationen, säger hon.

För att försöka undvika sexuella kränkningar har Moa och Linn blivit noga med att ha inställningar på Facebook och Instagram som gör att obehöriga inte kan läsa ­eller kommentera deras bilder eller statusar.

Blivit normalt

– Vi gör vad vi kan för att slippa kommentarerna men det går inte att undvika helt. I vissa kretsar uttrycker man sig så här om tjejer och tror att det är helt normalt.

• Vad kan föräldrar göra för att förhindra att deras döttrar råkar illa ut på nätet?

– Ingenting, egentligen. ­Bara se till att hon inte lägger ut bilder på sig själv på nätet, som kan uppfattas på ett visst sätt, och se till att hon är privat på till exempel Instagram, säger Linn och får medhåll av Moa:

– Föräldrar kanske kan försöka prata om det hemma också. Och förklara att det ­inte är normalt att bete sig så. Tjejer ska inte behöva ta skit. Jag tycker även att de som har söner ska ta ett seriöst snack med sina barn, och lära dem hur man respekterar tjejer.

Fotnot: Moa och Linn heter egentligen något annat.

Trakasserier på nätet är vardag för de unga

Minst sju procent av ­alla flickor 10 – 16 år har blivit utsatta för sexuella kränkningar på nätet. Men siffran kan vara betydligt högre.

– Min gissning är att många inte förstår att det är just sexuella trakasserier de blir utsatta för, säger nätexperten Olle Cox.

Olle Cox, nätexpert på Friends

Hora och fittluder är exempel på ord som flickor i mellanstadieåldern uppger att de blivit kallade för på nätet.

Andra har fått motta bilder på snoppar och blivit tillfrågade om de inte kan skicka bilder på sina bröst, enligt Friends stora nätrapport.

Speglar samhället

Olle Cox, som är nätexpert på Friends och arbetat med rapporten för tredje året i rad, menar att kränkningarna på nätet speglar hur samhället i övrigt ser ut.

– I livet utanför nätet blir tonårs­killar inte utsatta för sexuella trakasserier i samma utsträckning som tjejer. Likadant ser det givet­vis ut på ­nätet.

– Vår rapport visar ­exempelvis att bara en procent av pojkarna blivit sexuellt kränkta på nätet, jämfört med sju procent av tjejerna. Det är ett jätteproblem att vardagen är sådan för så många tjejer.

Var på nätet de sexuella kränkningarna utspelar sig framgår inte av rapporten.

Instagram vanligt

Däremot uppger flickor­na att vanliga platser för nätmobbning av olika slag är Instagram och Kik.

• Vad kan vi vuxna göra för att hjälpa dem som blir utsatta?

– Vi kan visa intresse, ta ansvar och skaffa oss egen kunskap. Då blir vi förebilder som unga vänder sig till om något händer. Dessutom ska vuxna visa civilkurage på nätet genom att stå upp för dem som blir utsatta och säga ifrån till dem som kränker. Förändringen för att skapa ett nätklimat fritt från sexuella trakasserier börjar, och slutar, med oss vuxna.

Vart tredje barn blir kränkt på internet

 30 procent av de unga mellan 10 och 16 år ­säger sig ha blivit kränkta på olika sätt, bara det senaste året.

 Tjejer är i större utsträckning än killar ­utsatta för mobbning på nätet. Resultaten ­visar att 8 procent av tjejerna och 4 procent av killarna har blivit mobbade via mobil, ­dator eller surfplatta under det senaste året.

 Bland tjejer är det vanligast att bli utsatt via KiK, följt av Instagram. Spel är den vanligaste platsen för killar att bli kränkta på.

 I fritextsvaren från undersökningen beskriver deltagarna ovälkomna sexuella anspelningar som vanliga inslag i vardagen. De som blivit utsatta beskriver att de förminskar händelser och ­säger att det inte var en så stor grej, trots att de samtidigt mått dåligt av det som hänt.

 Varannan uppger att de använder mobil, dator och surfplatta i genomsnitt 3-6 timmar per dag. 15 procent säger att de är uppkopplade mer än 6 timmar per dag.

 Sammanlagt har 1 041 barn anonymt fått svara på frågor om nätmobbning.

Källa: Friends nätrapport 2014

Följ ämnen i artikeln