Styr skutan!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-04

Skepparen Linda Lindenau vill få fler kvinnor att ta rodret

VÅGAR DU? Svenska Pia L´Obry vågar mer än de flesta seglare. Hon har korsat Atlanten på egen hand. Men börja i det lilla, tycker skepparen Linda Lindenau. Ta en liten tur och när du sedan känner dig säker så kan du satsa på lite längre sträckor.

Mannen vid rodret.

Kvinnan solandes på fördäck.

Så brukar rollerna på sjön se ut – men det vill skepparen Linda Lindenau ändra på.

SKEPPARE SOM PEPPAR. Linda Lindenau vill att fler kvinnor ska ta sig upp ur ruffen.

– Jämställdheten på sjön har inte nått så långt som i andra delar av samhället. Om man som kvinna kör in i en båthamn, så är det inte ovanligt att få frågan ”har du kört hit själv”. Så ovanligt är det att se en kvinna köra båt, i varje fall in i hamn. Tänk dig själv om man skulle ställa den frågan till en kvinna som nyss parkerat en bil, säger Linda Lindenau.

Hon har nu skrivit boken ”Ta rodret, kvinna!” för att peppa kvinnor att själva våga styra sitt eget fartyg.

Ett år till sjöss

I boken berättar hon bland annat om sin egen resa med barnen och en väninna till Kanarieöarna. Genom Europas kanaler tog de sig ner till Medelhavet, för att sedan följa Afrikas kust ner till Casablanca.

– Då seglade jag varje dag i flera månader. Och visst var det lite svettigt ibland, till exempel på Rhen var det mycket yrkestrafik, och när vi skulle segla flera dygn på öppet hav. Men vi tog en dag i sänder och det gick bra.

En billig sommarstuga

Linda Lindenaus tycker att segling är en perfekt sysselsättning för ensamma mammor, eftersom segelbåten är, som hon säger ”en billig sommarstuga”. Men även kvinnor med seglartokiga män har mycket att vinna på att ta mer ansvar för seglingen.

– Det är ju en säkerhetsfråga att det inte bara är mannen som vet hur allt fungerar. Han kanske trillar i, blir sjuk eller jättetrött, då är det bra om det är fler som kan sköta båten. Men det är också en trivselfråga. Det är roligare att segla om man förstår och kan delta mer.

Otur med kvinna ombord

Linda Lindenau tror att det är många faktorer som ligger bakom de traditionella könsrollerna till sjöss.

– Det är så många traditioner med segling. Förr betydde det ju otur att ha en kvinna ombord. I dag är det många som säger att ”någon måste vara kapten”. Men egentligen kan man faktiskt bestämma att det är den person som står bakom rodret som är kapten.