Vår nya idealman: filmpappan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-28

I höst dyker en ny trend upp i biosalongerna. Töntpapporna är som bortblåsta.

I stället har Hollywoods män förvandlats till ansvarsfulla fäder.

– Det är kvinnors idealman vi får se på vita duken, säger trendspanaren Stefan Nilsson.

12-årige Dre flyttar till Peking med sin mamma. Starten i det nya landet blir allt annat än enkel och han mobbas av klasskamraterna. Men så träffar han vaktmästaren Mr. Han, en fadersgestalt som lär honom kung fu.

Handlingen kommer från en ny version av klassikern ”Karate Kid” – en av tre höstfilmer som visar upp en ny bild av mannen. Någon som är ansvarsfull, bryr sig om sina barn och agerar fadersgestalt.

– De senaste tio åren har nördiga fäder som Telia-pappan dominerat populärkulturen. Nu ser vi plötsligt män som engagerar sig i sina barn, men som ändå inte anses töntiga. Det är en viktig förändring, säger trendgurun Stefan Nilsson.

Även nyss utkomna ”The boys are back” bearbetar pappa-ämnet. Filmen handlar om den lättsamme sportskribenten Joe. Plötsligt förlorar han sin fru och blir singelpappa till en sexåring och ett bonusbarn.

Ett annat exempel i höst är ”The kids are all right”, där de lesbiska föräldrarna Nic och Jules får två barn genom konstgjord befruktning. När syskonen är i tonåren vill de träffa sin pappa.

Barn en statussymbol

Stefan Nilsson tolkar den nya trenden som ett tecken på att samhället rör sig i en mer jämställd riktning. Samtidigt menar han att den pappa vi får se på vita duken inte alls stämmer överens med männens egna förebilder.

– Den nya filmpappan är den man kvinnor drömmer om just nu. Men han dyker inte upp i tidningar som riktar sig till män. Där regerar häftiga pappor.

– Som Ronaldo. Han är snygg, en fantastisk duktig fotbollspelare och samtidigt pappa. Men han kan fortfarande dricka öl med polarna.

Den förändring som har skett handlar om att män engagerar sig mer än tidigare. De vill ha barn. Barn har blivit en statussymbol, enligt Stefan Nilsson.

– Jag tror att den stereotyp vi ser just nu kommer att bli en manlig förebild i framtiden, men inte förrän om några år. Vi män tar lite längre tid på oss. Just nu är vi inne i en tonårsfas där vi stretar emot, även om vi självklart är intresserade av djupare värden. Vi är inte bara ytliga våp, säger han.

Förebilder viktiga

Enligt familjerådgivaren Sverker Wadstein är det helt naturligt att de nya pappafilmerna kommer just nu.

I sitt arbete har han sett stora förändringar i familjestrukturerna under de senaste årtiondena och håller inte med Stefan Nilsson om att vi får vänta på de ansvarsfulla fäderna.

– På 70-talet var det mer ord än handling. På 80-talet började papporna ta större ansvar. Och på 90-talet dök de upp på föräldramöten. I dag är det självklart att männen följer med till skolan. De har tagit klivet in i barnens liv.

Sverker Wadstein tror att manliga förebilder på film är viktiga.

– Men störst betydelse har ändå uppväxten. I Sverige har vi kommit långt. Den ansvarsfulle pappan är mer regel än undantag, även om patriarkatet fortfarande existerar.

Rejäl bit kvar till jämställdhet

Däremot instämmer Sverker Wadstein i att det finns en idealbild av den häftiga mannen som är snygg, har ett flashigt jobb och en fungerande familj.

– Men vardagen ser annorlunda ut. De flesta inser nog att det inte går att vara allt på samma gång.

Även om det har hänt mycket i Sverige har vi en rejäl bit kvar till jämställda familjeroller, enligt Sverker Wadstein.

– Dagens föräldrar blir förebilder åt sina barn och kanske ser vi ett jämställt samhälle när deras barn i sin tur blir föräldrar. Jag är hoppfull.j