Hälften av skolbarnen vägrar gå på toa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-12

Snuskiga toaletter gör att barnen far illa

50 procent besöker aldrig skoltoaletten därför att de tycker att den är ”smutsig och äcklig”.

Det visar en ny svensk undersökning.

Många barn kissar på sig och det kan ha ett samband med de snuskiga toaletterna.

– Många barn lider i tysthet och det är mycket viktigt att skolans ledare tar problemet på allvar och sätter in åtgärder för att förbättra miljön på skoltoaletten men också ger barnen möjlighet att få lov att gå när de behöver, säger Anna-Lena Hellström uroterapeut och forskare på Institutionen för omvårdnad vid Göteborgs Universitet i ett pressmeddelande.

Att gå på toaletten är för många 6-åringar som börjar i förskolan en ganska ny erfarenhet. Och miljön gör att många barn drar sig för att gå på toaletten.

Det visar en studie gjord av institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs Universitet, publicerad i Journal of Pediatric Urology.

Om barnen drar sig för att gå på toaletten kan det i sin tur leda till problem med blåsa och tarmar. Inte minst för de barn som redan är sängvätare. Problemet är relativt stort men trots det får många barn ingen hjälp.

– Det finns ett stort mörkertal. Jag är övertygad att många barn döljer sitt problem. Det är lättare att ge hjälp när problemet uppstår än att vänta en längre tid, säger Anna–Lena Hellström.

Pinsamt och tråkigt

Regler i skolan känns osäkra om och när man får gå på toaletten. Om man får gå eller ej varierar efter vad läraren tycker för just det tillfället. Hygien och miljö upplevs skrämmande.

Vissa barn upplever också toalettbesök som pinsamma, vilket gör att de inte vill gå. Andra vill hellre leka med kamraterna än tillbringa rasten sittande på toaletten.

– Många barn ställs inför valet att gå på toaletten eller att vara med kompisarna på rasten. De är rädda för att visa att de måste gå på toaletten, och väljer därför att försöka hålla sig vilket resulterar i att de får bekymmer med att kissa på sig eller får urinvägsinfektioner, säger Anna-Lena Hellström.

Följ ämnen i artikeln