Helge Skoog: ”Ett symboliskt pris räcker gott”

Publicerad 2011-11-25

Han är mannen som guidar oss genom kvällar fyllda av lätta ostsufflér och hopsjunkna chokladfondanter.

Helge Skoog har sett varenda avsnitt av ”Halv åtta hos mig”, och vet hur man lyckas med en trerätters.

Här får du hans bästa tips för en lyckad kväll.

Helge Skoog är berättarrösten i ”Halv åtta hos mig”.

Låter namnet Helge Skoog välbekant? Förmodligen är du ännu mer familjär med hans röst – som berättar allt om menyerna, betygen och fadäserna i tv-programmet ”Halv åtta hos mig”.

Just nu är han inne på sin sjunde säsong, och har därmed både sett och ”speakat” – som det heter när man lägger berättarröst – till nästan fyrahundra episoder av det populära matlagningsprogrammet.

Ta hänsyn till årstider

Under åren lopp har han lärt sig både ett och annat om vad som är viktigt, och framför allt lyckat, när man bjuder hem folk man kanske inte alltid känner så väl.

– Man behöver egentligen inga regler, men gör aldrig chokladfondant. Den misslyckas de med jämt, säger Helge Skoog.

Något av det viktigaste är alltså att inte ta sig vatten över huvudet och laga någonting som man egentligen inte klarar av. Ett annat tips är att ta hänsyn till årstiderna. Koka ihop mustiga soppor och grytor under hösten och vintern, medan våren och sommaren får gå ton i ton med säsongens grödor.

Ärliga poäng

– Glöm inte att ta hänsyn till vegetarianer och allergiker, var noggrann med att kolla upp eventuella allergier innan du handlar, särskilt om du inte känner dina gäster så väl, tipsar han.

I tv-programmet ligger 15 000 kronor i potten för veckans mästerkock. Och visst kan det vara trevligt med ett pris, tycker Helge Skoog, men att gratinera kräftorna till perfektion i hopp om att vinna en halv månadslön av sina vänner är att ta i.

– Det räcker gott med ett symboliskt pris, eller kanske bara med en kram, säger han.

Och ska det sättas poäng, ja då varar ärlighet längst.

– Det blir bra pinsamt i programmet när personer vid bordet säger att ”det här var det godaste jag ätit”. Sedan sätter de en trea i betyg.

Helge Skoog tipsar: Så lyckas ni bäst med halv åtta-matcirkeln

Kolla upp eventuella allergier, eller om det är något dina gäster inte äter.

Att låta gästerna hjälpa till med matlagning och dukning är trevligt.

Om man sätter betyg från ett till tio väljer folk oftast en femma. Använd ett annat poängsystem, som ett till sju, eller noll till hundra.

Var och en får handla mat utifrån egen plånbok. Det är krångligare om ni bestämmer en viss summa.

Underhållning till desserten är aldrig fel! Själv har jag precis fått ”Matspelet”, ett frågekortsspel med frågor om ingredienser, mattraditioner m.m.