”Långtråkighet är överskattat”

Åsa Erlandson: ”Språka på serbokroatiska” var dagens höjdpunkt

Det sägs att barn måste ha långtråkigt för att bli kreativa. Det stämmer inte på mig. Jag hade konstant tråkigt från 3–7 års ålder och det skapade ingen kreativitet. Det var bara – långtråkigt.

Jag gick inte på dagis. Istället minns jag alla dessa ändlösa dagar som bara gick ut på att vänta in att min storasyster skulle komma hem från skolan så att vi kunde leka igen. På den tiden fanns varken dataspel eller barnprogram dygnet runt så dagens höjdpunkt var att titta på utbildningsradions program ”Språka på serbokroatiska”. Hade man riktig tur sändes även ”Come and see us”, en språkkurs på engelska riktad till högstadiet. Utan de kickarna hade jag gått under av tristess.

Det finns säkert andra ungar som reagerar annorlunda när de har tråkigt och får ett kreativt fyrverkeri i skallen, spontansätter upp en teaterpjäs, lär sig läsa på egen hand eller uppfinner ett klurigt kugghjul. Själv blev jag bara passiviserad. Utan kompisar i närheten (alla andra gick på dagis) eller något konkret att göra slutade det oftast med att jag somnade. Eller låg raklång på golvet i hallen medan mamma klev fram och tillbaka över mig med ett ”kan du inte hitta PÅ något?”

Nä. Det kan jag inte. Kan du?

Självklart mår ingen bra av att sitta framför en skärm dygnet runt. Samtidigt finns det en överdriven och väldigt generaliserad rädsla för att tv och datorspel ska förvandla barnen till zombies. Det finns olika spel och olika sätt att utöva dem på och när vår sjuåring kör Mine Craft med sina kompisar är det inte tyst en sekund. De snackar, skrattar, samarbetar, uppfinner och konflikthanterar oavbrutet. När man hör dem, Knatte, Fnatte och Tjatte i högform, är det svårt att se problemet.

Långtråkighet är överskattat. Långtråkighet har blivit trendigt eftersom dagens föräldrar har dåligt samvete över att de själva alltid är uppkopplade. Fast det är bara barnen som ska ha långtråkigt, själva skyr vi det som pesten. Så klart. Det finns ju inget tråkigare än att ha långtråkigt.

Följ ämnen i artikeln