Så kan du lättare bli med barn

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-08

Låt närheten och lusten stå i centrum när ni har sex. Inte tanken på att det ska bli barn. Det är ett råd till par som vill ha barn.

– Pressen att få barn kan leda till psykologiska blockeringar, säger Anders Möller, docent i psykologi vid Göteborgs universitet.

Ett hälsosamt leverne med mindre stress gör det lättare att bli gravid.

Man ska försöka göra sådant man tyckt om tidigare för att må bra själv – och inte för att kunna få barn, menar han. Han har tidigare skrivit en avhandling om psykologiska faktorer och infertilitet och forskar vidare på det.

Den livssituation ofrivilligt barnlösa par befinner sig i borde uppmärksammas mycket mer, anser Anders Möller.

Väcker ilska

– Det handlar om livets ursprung och att föra livet vidare. Människor hanterar det på olika sätt. När det inte fungerar kan det upplevas som ett oerhört hot. Det väcker känslor som ilska, avundsjuka, sorg, oro, smärta och skuld och kan ge problem i relationen.

Många är helt fastlåsta och har en nästan tvångsmässig önskan att få barn till varje pris, visar studier på par som genomgått behandling med provrörsbefruktning.

– Det är ett stort lidande som paret öppet måste få tala om och bearbeta. Det kan lindra bördan, lösa blockeringar, minska stress och göra så att man får ett annat förhållningssätt till barnlösheten.

En minskad press kan leda till graviditet. Men man kommer kanske också fram till att man kan tänka sig att adoptera, att man kanske inte ska ha barn just nu eller att önskan att få barn bara var ett sätt för paret att hålla ihop.

– Man hänger inte längre upp hela livet på barn utan sätter kanske mer värde på det man redan har och kan. Man ser möjligheter att få ett bra liv ändå, utan barn.

Samtal ger bättre resultat

Par som till exempel fått tala mer ingående med barnmorskor i samband med provrörsbefruktning var mer nöjda med behandlingen och tog mer aktivt del i den, visar ett första resultat av forskning kring utvidgade samtal vid Reproduktionsmedicinska enheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– De kände sig också mer omhändertagna. Men vi vet ännu inte om det lett till fler graviditeter, säger Anders Möller.

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

Följ ämnen i artikeln