Kvinnliga snickare sökes!

Uppdaterad 2018-06-29 | Publicerad 2012-09-25

Isabelle McAllister har tröttnat på byggbranschens stereotyper. Hon utlyser ett stipendium och vill få fler kvinnor till yrket

Efterlyses:

Sveriges vassaste kvinnliga snickare.

Belöning:

Äran och Isabellestipendiet på 20 000 kronor.

– Fram för kvinnorna i byggbranschen, säger snickaren, inredaren och programledaren Isabelle McAllister.

Byggbranschen är en av de sista manliga bastionerna.

En mansdominerad bransch där normen är en storvuxen karl som förväntas kunna bära tunga cementsäckar och dra en fräckis.

Snickaren och programledaren Isabelle McAllister, känd från ”Sommartorpet”, ”Äntligen hemma” och ”Fixa rummet”, har tröttnat på byggbranschens stereotyper. Nu vill hon uppmuntra fler duktiga kvinnliga hantverkare att våga ta plats.

Stipendium till kvinnliga hantverkare

För andra året i rad utlyser hon ett stipendium på 20 000 kronor till kvinnliga hantverkare. 

Syftet är att synliggöra kompetenta kvinnor inom branschen och samtidigt inspirera kvinnor över hela landet att i högre grad välja hantverkaryrket.

– Byggbranschen är historiskt sett väldigt mansdominerad. Det finns många fördomar om att jobbet är för tungt för kvinnor, vilket inte stämmer. Genom stipendiet vill jag lyfta frågan och visa att det faktiskt finns oerhört många kompetenta kvinnor i branschen. Jag vill peppa tjejerna att våga ta för sig. Du måste inte vara en ”karlakarl” för att lyckas.

För Isabelle McAllister handlar det både om att lyfta fram duktiga tjejer men också om att vädra ut unkna manliga värderingar om att kvinnor inte har inom byggbranschen att göra.

– I samhället finns en mängd föreställningar om vem som är bäst lämpad för olika yrken. Jag vill inte att barn och ungdomar ska växa upp och tro att vad de vill och kan göra för världen i framtiden beror på deras kön.

– Jag vill försöka få fram att det finns en massa kvinnor som är hantverkare, heja på dem och förhoppningsvis sporra yngre tjejer att ta sig in i en väldigt mansdominerad bransch. Det är inte acceptabelt att tjejer mobbas på grund av sitt kön och slutar.

Bryta den rådande normen

Trots att hon själv är ”gammal i gamet” efter att ha snickrat i rutan i tio år får hon fortfarande höra kommentarer som "Jaså, kan du använda en skruvdragare".

McAllister menar att byggbranschen också måste bli bättre på att släppa in alla kategorier av människor, för att bryta den rådande normen.

– Det handlar inte om att vara stor och stark. Det är en förlegad bild som måste suddas ut, säger hon.

Hon får ett unisont medhåll av sina kollegor Mattias Särnholm från ”Roomservice” och Anders ”Arge snickaren” Öfvergård.

– Det behövs definitivt fler kvinnor i branschen. Bra hantverkare behövs alltid, säger Mattias Särnholm.

– Tjejer bidrar också till att det blir en trevligare stämning och inte så himla grabbigt.

”Less på den manliga jargongen”

Anders Öfvergård är less på den manliga jargongen i byggsvängen. Och han blir heligt förbannad när porrbilderna i omklädningsrummen kommer på tal.

– Jag jobbar med flera tjejer och när vi får en balans så kommer de där j-a bilderna att åka ner, för de har inget där att göra. 

Argument som att byggbranschen är till bara för stora starka karlar som kan lyfta tungt fnyser han åt.

– Det finns regler för hur tungt vi får bära, dessutom är mycket av utrustningen ergonomiskt utformad i dag, vilket underlättar jobbet.

Att byggsvängen är så mansdominerad bygger på fördomar och att kvinnor långt tillbaka inte tilläts jobba som snickare, tror de.

Följ ämnen i artikeln