Han handlar - hon bakar

Uppdaterad 2015-03-16 | Publicerad 2014-12-18

Vi delar lika på julsysslorna - men kvinnor gör extrafixet

Svenska par tycker sig dela relativt lika på stöket inför julhelgen. Men enligt Ylva Elvin-Nowak, psykolog, är det vanligt att kvinnor i allmänhet tar större ansvar för de outtalade sysslorna. ”Djävulen sitter i detaljerna. Kvinnan kanske jobbar dubbelt genom att sköta alla småsaker”, säger hon.

Hon bakar, skriver julkort och pyntar.

Han handlar mat – och är jultomte.

I julstöket faller vi lätt in i gamla mönster.

– Det är få tillfällen då vi är lika präglade av vår barndom som kring jul, säger Ylva Elvin-Nowak, doktor i psykologi.

Ylva Elvin-Nowak.

Jodå, några av de förväntade (om än förlegade) könsrollerna iklär vi oss fortfarande i julstöket, men på det stora hela tycks vi dela ganska lika på sysslorna.

I alla fall om vi får tro en ny undersökning från Aftonbladet/Sverige tycker, där kvinnor och män fått svara på vilka uppgifter de tar sig an i förberedelserna.

Men – som man frågar får man svar, säger Ylva Elvin-Nowak, psykoterapeut och doktor i psykologi med bred erfarenhet av jämställdhetsfrågor.

– Många upplever säkert att de delar ansvaret, men mycket tillkommer utöver de uttalade sysslorna, som avslutningar och lussefiranden, och vem sköter det? Djävulen sitter i detaljerna, även om mannen handlar jul­maten kanske kvinnan jobbar dubbelt genom att sköta alla småsaker som ingen ser, säger hon.

Hon påpekar att kvinnor traditionellt sett ägnat sig mycket åt uppgifter som inte syns för eftervärlden, repetitiva hushållssysslor som att tvätta, städa, laga mat och baka.

Barndomen påverkar

– Män kanske i stället ägnar sig åt att bygga något, eller för att hitta en motsvarighet i julstöket - sätta upp julbelysningen. Det låter ju som Karl-Bertil Jonssons jul, när Tyko får sätta upp stjärnan i toppen medan mamman lagar mat och gör allting annat, säger Ylva Elvin-Nowak.

Hon menar att det finns få tillfällen då man är lika präglad av sin egen barndom och minnen av hur det ska vara som kring jul.

Och för att bryta traditionerna är den första frågan man måste ställa sig; vad fyller det för funktion att ändra på något?

– Fungerar den rådande uppdelningen dåligt eller bra? Är problemet att vi lever kvar i gamla könsroller eller är det att vi inte delar alls, att kvinnan kanske gör det allra mesta? Hon tar fortfarande ett enormt mycket större ansvar för barn och hem, och löper därmed större risk att slita ut sig inför julen.

Måste inte dela rakt av

Du menar att det är viktigare att dela, än hur man delar?

– Ja, det finns ingen självklarhet i att allt blir bättre om vi delar varje handling rakt av - som att vi bakar hälften av pepparkakorna var. Men samtidigt finns en fara i att ”den som passar bäst får göra det”, det gäller hela jämställdhetsproblematiken när det kommer till hemmet. Ska man ändra på ansvarsfördelningen på ett radikalt sätt hemma måste man förstås göra mer än att hitta nya sätt att göra jul på.

Följ ämnen i artikeln