Låt inte barnen ärva dina fobier

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-13

För inte vidare dina egna rädslor

Bilden är ett montage.

Är du förälder – och livrädd för getingar?

Då ska du läsa det här. För risken är stor att dina barn ärver dina rädslor.

Sommaren är här. Solens strålar rinner in över vardagsrumsgolvet, grillen frustar på baksidan och pappa Lasse har precis klippt färdigt gräset. Plötsligt skär ett rakbladsvasst skrik genom idyllen. Pappa rusar in i det välpolerade radhuset och möter mamma Anna uppflugen på en stol. Framför henne kryper en spindel. I andra hörnet sitter deras skräckslagna dotter och undrar varför mamma är så rädd.

– Om en förälder är orolig för något så kan det smitta av sig på barnet. Som barn är du otroligt beroende av dina föräldrar och plockar upp minsta lilla signal om fara. Därför är det väldigt lätt att vi för över våra egna rädslor på våra barn, säger Eva Arvidsson som jobbar på barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen (BUP) i Danderyd.

Utvecklas tidigt i livet

Fobier är ett stort problem för många, stora som små, och kan innebära obehag inför allt från insekter och åska till torg och trånga utrymmen. Fobier kan utvecklas när som helst i livet, även under barndomen, och för ett barn är det väldigt svårt att tänka rationellt kring faror som uppstår. Om hon eller han till exempel ser sin mamma gallskrika över en liten

insekt antar barnet ifråga att det handlar om en svår fara och vips så blir scoutlägret i vildmarken helt omöjligt på grund av barnens rädsla för småkryp.

Använd humor

– Som förälder måste du bli medveten om din egen oro och försöka lägga lite distans till det du är rädd för. På det sättet förklarar du för barnet att din rädsla inte är rationell. Ett bra knep är att blanda in humor och skämta om det du är rädd för ”nu är mamma uppflugen på stolen igen”. Det viktigaste är att inte vara undvikande i en hotfull miljö. Då blir ångesten befäst.

– Försök att tillsammans närma er det som är hotfullt, fast på ett ofarligt sätt. Börja att prata om det, titta på bilder tillsammans och var noga med att träna i en trygg miljö. En stressig omgivning kan trigga fobier.

Följ ämnen i artikeln