Vi skiljer oss – över bråk om städningen

Uppdaterad 2012-12-10 | Publicerad 2012-09-04

Källa till bråk? Till synes triviala bråk om vem som ska tömma diskmaskinen eller städa upp har blivit en vanlig orsak till skilsmässa, visar en brittisk undersökning.

Ruttnar du på att din partner dumpar klädhögar och odiskade tallrikar?
Du är inte ensam.
Tre av tio par skiljer sig på grund av bråk om hushållssysslor, enligt en färsk brittisk undersökning.

Det är kanske inte så romantiskt, men det kan absolut löna sig i längden: att sätta upp ett schema över vem som ska göra vad i hemmet.
Och vänta inte. Arbetsfördelningen ska vara klar redan när ni flyttar ihop.
Fortfarande toppar otrohet listan över skäl till en separation. Men nu seglar till synes triviala bråk om vem som ska tömma diskmaskinen eller städa upp som en vanlig orsak till skilsmässa, i en undersökning med brittiska par, som utfördes på beställning av Vileda.

Värst är om partnern är slarvig

Över hälften av de par som tillfrågades i undersökningen ansåg att dagliga bråk om vem som ska göra vad i hemmet är en bidragande orsak till separation.
Värst är om partnern är slarvig och slänger sina smutskläder överallt och struntar i att plocka upp efter sig.
Det genomsnittliga paret bråkade om arbetsfördelningen i hemmet tre gånger i månaden under nio månader innan skilsmässan till slut var ett faktum.
Men att skilja sig på grund av att den ena diskar eller tömmer tvättmaskinen för sällan är pinsamt att erkänna, tyckte 22 procent av paren. Över hälften, 55 procent, medgav att de kanske borde ha gett förhållandet en andra chans innan de beslutade att gå skilda vägar.

Återkommande problem

Familjeterapeuten Sverker Wadstein möter ofta par där bråk om fördelningen av hushållssysslor är ett återkommande problem.
Han är för ett städschema.
– Man ska inte vänta och tro att problemen löser sig med tiden, för det gör de inte, säger han.
Enligt Sverker Wadstein tenderar mönster att upprepa sig.
– Det blir lätt att vi faller in i de roller som föräldragenerationen haft. En vanlig rollfördelning är att kvinnan i en relation övertar mammans roll.
Han menar att det finns en stor risk att de könsstereotypa rollerna, där mannen tvättar bilen och kvinnan diskar och städar, lätt cementeras och att irritationen växer när den första kärleken lagt sig om man inte ser upp.
– Här är det väldigt viktigt att kvinnan sätter tydliga gränser och inte accepterar att vara mamma till sin partner. Mitt råd till personerna i en relation med skev rollfördelning är att låta hemmet förfalla så att partnern ser konsekvenserna av att inte hjälpas åt. Men först ska man sätta sig ner och prata med varandra om hur vi vill ha det hemma och inte vänta tills bägge är arga och sura. Då är det svårt att nå varandra.

Tydligare könsroller när man får barn

Än tydligare blir gamla könsroller när barn kommer in i bilden.
– För att inte mönster ska upprepa sig är det viktigt att prata igenom vilken bild vi vill förmedla till våra barn när det gäller könsroller och jämlikhet.
Sverker Wadstein tror dock att det kommer att dröja innan våra befästa könsroller har raderats ut.
– Det blir bättre med tiden, men det går så otroligt sakta. Vi män har blivit så bortskämda av våra mammor och kvinnorna går lätt in i mammarollen i relationen och servar och fortfarande är det märkvärdigare att pappa hämtar på dagis eller packar ryggsäcken.

En generationsfråga

Marie Evertsson som är docent i sociologi vid Stockholms universitet menar att mycket handlar om en generationsfråga, men att det även bland yngre generationer finns tydliga könsskillnader i hushållsarbetsfördelningen bland par med barn.
– Innan man skaffar barn är fördelningen ofta betydligt mer jämn. De som har en mer positiv inställning till jämställdhet själva fördelar ofta hushållsarbetet mer lika. Om man inte aktivt analyserar hushållsarbetet utifrån ett genusperspektiv är det lätt att det blir ’som vanligt’, det vill säga mer traditionellt, säger Marie Evertsson.