Oroliga - då tar vi till tarot

Uppdaterad 2013-11-19 | Publicerad 2013-11-15

Nyandlighet är den nya religionen

Du kommer möta en... Elisabeth Xindra Norman lägger korten på bordet för Wendelas Sara Milstead.

Gud är ute.

Men populärreligionen växer.

Healing, yoga och kristallterapi har till och med letat sig in på vårdcentraler och skolor.

– Yoga! Det har väl inte ett dugg med religion att göra? utbrister du.

Just den reaktionen är ett tecken på hur nyandligheten har blivit så accepterad att vi inte längre förknippar den med övernaturliga tankar.

Läkare kan rekommendera yoga, visserligen i medicinsk förpackning men förmodligen utan en tanke på att det har sina rötter i hinduismen.

När du går till frissan eller massören får du inte längre bara en ny frisyr eller mjuka muskler, utan även lite new age i form av en snabbanalys av dina ”energier”.

Och nyligen rapporterades att flera dagis och skolor i Oskarshamns kommun köpt in en antistresskurs där barnen gör heliga hälsningar och tar emot kraften från träden. Men skolavslutning i kyrkan vill rektorerna inte ha.

”Sipprar in överallt”

– Idéer som för 15 år sedan var konstiga är i dag avdramatiserade och sipprar in överallt. Helt enkelt för att de numera är så lätta att hitta, bara en googlesökning bort, säger religionshistorikern Peter Åkerbäck, aktuell med boken ”Den mediterande dalahästen”.

Enligt honom är det ingen slump att den vanliga religionen tappar mark samtidigt som tarotkort, kristallkulor och liknande växer.

Individualiseringen av samhället gör att vi inte längre går till kyrkan eller engagerar oss i partier och föreningar.

Healing mot stress

Men önskan om en högre mening finns kvar. Då skräddarsyr vi vår egen variant av religionen. Healing mot stress. Karriärboost genom en kurs som pimpar ditt inre jag – och som bygger på Mormonkyrkans idéer. Tarotkort och spådomar mot oro.

– Många som sysslar med det här ser det inte som religion eller ens andlighet. Men det fyller samma behov – att hitta ett inre lugn och en slags helhet i människan, säger Peter Åkerbäck.