Chockerande gott!

Uppdaterad 2017-07-25 | Publicerad 2007-09-18

I Berlin kan alla godisgrisar få sitt lystmäte

Choklad till förrätt, varmrätt och dessert.

Nej, det är ingen dröm.

I Berlin kan alla godisgrisar få sitt lystmäte på Europas enda chokladrestaurang.

Det första man inser är att choklad inte måste vara sött. Eller vad sägs om ”piggvar stekt i kakaosmör med kokosskum – serverad med svart crêpes och avakadopuré”, ”vildsvinsragu med mörk choklad och svart kummin”, eller ”ananas- och stracciatellafylld pärlhöna med tequilaskum”?

Rätterna på Fassbender & Rausch är minst sagt avancerade.

– Det är svårt att laga mat med kakao. Det gäller att hitta den rätta balansen, annars är det lätt att rätten blir för söt eller för bitter, säger chefskocken Markus Walder när han serverar förrätten, en sjötungetartar med vit choklad och rökt lax. Han förklarar vikten av att smakerna harmonierar och att det tagit lång tid att komma fram till recepten.

Europas enda chokladrestaurang öppnade förra hösten och ligger på övervåningen i alla chokladälskares Mecka: det anrika chokladhuset Fassbender & Rauschs flaggskeppsbutik på Gendarmenmarkt i Berlin.

Redan utanför entrén börjar den tunga doften av choklad kittla fantasin, och för att komma upp till restaurangen tvingas man att gå genom ett hav av praliner och stora chokladskulpturer av Brandenburger Tor och Titanic. På andra våningen balanserar Markus Walder en lång chokladstjälk på några gratinerade ostron. Även ögat måste få sitt lystmäte stillat.

– Det optiska spelar stor roll, konstaterar han och tittar nöjt på sin skapelse.

Idéen till att starta en chokladrestaurang kom på en inköpsresa till Sydamerika, förklarar butikschefen Stefan Reichl.

– Framförallt i Ecuador använder man ofta kakaoprodukter i matlagningen. Det ger maten en helt annan smak än den europeiska. Vi beslutade oss för att förena det bästa av de två köken. I flera månader experimenterade vi med råvaror från båda kontinenterna för att komma fram till menyn.

Och resultatet? Jodå, här trängs både turister och chica berlinare för att testa.

Vi gör det också. Det smakar nytt och spännande. Och choklad – konstaterar vi – kan man inte tröttna på. Eller ...?

– Jag äter faktiskt aldrig choklad längre, erkänner Markus Walder. Jag har helt klart fått en överdos.

Följ ämnen i artikeln