Så lär du dig flyga utan rädsla

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-02-24

Var femte svensk är flygrädd - men åker ändå

Snart är det dags att börja tänka på årets sommarsemester.

De flesta längtar efter att få ge sig iväg - andra fasar.

För den flygrädda kan resan bli ett rent helvete.

Men det går att bli av med sin rädsla.

Var femte är ordentligt flygrädd och så många som fyra av fem kan känna ångest vid incheckningen.

Semestern behöver inte bli som för den småbarnspappa som stod med hela familjen på Arlanda och skulle checka in. I sista stund vände han sig om och sade: "Jag klarar det inte".

Skräcken blev för stor.

Var femte är flygrädd

En undersökning som flygbolaget Britannia gjort visar att så mycket som var femte svensk är flygrädd. I en annan undersökning gjord på flygplatsen Heathrow i England uppgav hela 80 procent att de kände ångest vid incheckningsdiskarna.

- Det här är fruktansvärt vanligt, flygrädslan är lika vanlig hos män och kvinnor och något man absolut inte ska skämmas över, säger Eva Olivecrona, ansvarig för kurser för flygrädda på Britannia.

Ta reda på fakta

Men det finns mycket du kan göra för att hjälpa dig själv.

Åk ut till flygplatsen före resan och lär känna miljön.

- Gå omkring och titta, ät på restaurangen och bekanta dig med flygplatsen utan att "hotet" så att säga är överhängande. Då blir inte situationen lika skrämmande när det väl är dags, säger Eva Olivecrona.

Ta reda på fakta om flygplan och flygning. Vet du vad som händer under en flygning blir konstiga ljud och flygplansrörelser inte något okänt och farligt.

Gå en kurs

Det finns kurser för flygrädda. SAS Flight Academy ordnar tredagarskurser som innehåller både teori och praktik, kursen avslutas med en flygning. En nackdel är att det är dyrt, 9 375 kronor.

Britannia ordnar ett billigare alternativ, halvdagskurser med enbart teori. Kursdeltagarna får träffa en tekniker, en pilot, en kabininstruktör och en psykoterapeut som berättar om säkerheten, hur en flygning går till, och hur man lär sig hantera sin ångest.

Avslappningsband

- Det är viktigt att lära sig spänna av, att man själv lär sig kontrollera sin rädsla och sina tankar. Annars är risken att rädslan tar överhand. Det finns flera kurser och apoteket har avslappningsband som idrottspsykologer gjort som är bra, säger Bengt Bylander, leg. psykolog och pensionerad flygkapten på SAS.

Att gå till botten med varför man är flygrädd är A och O, säger Eva Olivecrona. När man vet hur rädslan uppstod har man ett bättre utgångsläge för att kunna göra något åt den. Det kan vara allt ifrån att man en gång satt bredvid någon annan som var väldigt flygrädd och det "smittade" av sig, till att man har varit med om något tillbud. Ibland kan det vara väldigt subtila orsaker som att man en gång var mitt i en livskris när man flög och sedan förknippar alla flygningar med det.

Ligg steget före

- Är man flygrädd är det viktigt att man lär sig så mycket som möjligt, ju mer man kan om någonting desto mindre skrämmande är det, säger Eva Olivecrona.

Under flygningen kan man försöka ligga steget före i tanken så att man vet vad som ska hända härnäst. För faktum är att flyget är bland de säkraste transportmedlen.

Risken att förolyckas under en flygning med ett av de större etablerade bolagen är bara 1 på 11 miljoner, enligt en rapport från Massachusetts Institute of Technology.

5 tips för skraja resenärer

Åsa Erlandson

ANNONS

Följ ämnen i artikeln